DESERY.doc

(48 KB) Pobierz
Ciastka owsiane kakaowe

Ciastka owsiane kakaowe

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa Faza I – Desery

Składniki:

- jajko
- 6 łyżek otrębów pszennych
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 1 łyżka słodzika rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody
- 150 g serka wiejskiego light 3%, np. Piątnicy
- 200 g chudego jogurtu naturalnego
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Formować dosyć duże ciasteczka i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z przepisu powinno wyjść sześć dużych ciasteczek. Piec przez 12 minut w temperaturze 200 stopni. Należy kontrolować czas, aby zapobiec przypaleniu ciasteczek. Smacznego!

Ciasteczka owsiane na szybko

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa Faza I – Desery

Składniki na sześć sztuk:

- 9 łyżek otrebów owsianych
- 4 łyżeczki słodziku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- ubite białko z jajka
- 6 kropelek aromatu vaniliowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać za pomocą łyżki. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, a na to uformować sześć ciasteczek. Piec w 180 stopniach przez około 13 minut.

Szybkie ciasto z mikrofali

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa Faza I – Desery
Składniki:

- 1,5 lub 2 łyżki słodzika
- 2 łyżki kakao
- jajko
- 3 łyżki mleka 2%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki zmielonych otrębów owsianych
- 3 łyżki jogurt naturalnego do polewy na ciasto plus do tego słodzik według uznania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać za wyjątkiem jogurtu. Ciasto przełożyć do małego naczynia i włożyć do mikrofali na najwyższą moc na około 4 minuty. Z jogurtu naturalnego i słodzika przygotować polewę. Do polewy można dodać na przykład cynamon. To wszystko i ciasto gotowe.

Ciemne muffinki

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery

Składniki na 12 szt:

- 2 jajka
- 4 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka odtłuszczonego kakao
- 2 lub 3 łyżki słodzika
- pół szklanki gęstego zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
Sypkie składniki wymieszać dokładnie w misce, dodać same żółtka, mleko. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie do pozostałych składników. Ciasto ułożyć najlepiej do foremek muffinkowych i piec w temperaturze 190 stopni około pół godziny.

Lody jogurtowe śmietankowe Dukana

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery

Składniki:

- opakowanie 400 g chudego jogurtu naturalnego
- 3 tabletki słodziku lub więcej
- aromat śmietankowy lub kakao lub kawa rozpuszczalna

Sposób przygotowania:

Słodzik rozpuścić w łyżeczce ciepłej wody. Wymieszaj jogurt z aromatem i słodzikiem. Umieść nad drugą miska gęste sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy i wlej do niego ostrożnie jogurt. Przykryj sitko i wstaw do lodówki na noc, tak aby w misce zebrał się nadmiar wody. Po nocy jogurt powinien zgęstnieć, przełóż go więc do miseczek i wstaw na godzinę do zamrażalki. Smacznego!

 

 

 

 

Waniliowy budyń

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery

Składniki na dwie porcje:

- dwie czubate łyżki skrobi kukurydzianej
- dwie szklanki 0% lub 0,5% mleka
- łyżka słodziku w płynie
- kilka kropel aromatu waniliowego (do wersji śmietankowej w zamian dodajemy aromat śmietankowy, a do wersji czekoladowej dodajemy 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

W garnuszku gotujemy 1,5 szklanki mleka. W tym samym czasie mieszamy w szklance pozostałą cześć mleka ze słodzikiem, skrobią i aromatem. Gdy mleko w garnuszku zaczyna się gotować wlewamy naszą mieszankę i przez około 4 minuty gotujemy. Przelewamy do miseczek.

Ciasto jogurtowe Dukana

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery

Składniki:
- chudy jogurt naturalny 200g
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki skrobi (maizeny)
- słodzik
- ok. łyżeczki aromatu pomarańczowego
- odrobina masła

Sposób przygotowania:
Na początku ubić jajka z jogurtem i słodzikiem. Później dodać skrobię i proszek do pieczenia oraz aromat. Masłem delikatnie wysmarować foremkę do pieczenia i wlać ciasto do formy. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Torcik kawowy Dukana

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka
- 8 łyżeczek słodzika w proszku
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 łyżeczek maki kukurydzianej
- aromat waniliowy lub śmietankowy

Składniki na krem:

- 1 opakowanie 400 gram dużego jogurtu naturalnego
- pół łyżki kawy rozpuszczalnej
- żelatyna porcja na pół litra wody rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
- armat rumowy lub pomarańczowy
- 2 łyżeczki słodzika w proszku

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt. Ubić na sztywno białka z solą, dodać słodzik i żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu aromat. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni w małej tortownicy o średnicy 20 cm. Uwaga, trzeba go pilnować, aby się nie przypalił.

2. Krem. Ubić mikserem jogurt naturalny ze słodzikiem, kawą, aromatem. Dolać żelatynę ciągle mieszając.

Przekroić na pół biszkopt, z tekturki przygotować rant, który ciasno obejmując biszkopt. Dolną warstwę biszkopta nasączyć rozpuszczoną kawą lub herbatą, dodać krem i włożyć do lodówki. Po kilku minutach wyjąć i położyć drugą cześć biszkoptu, którą należy również kawą lub herbatą i dodać krem. Włożyć do lodówki, aż całość zastygnie.

 

Chrupiące ciastka o smaku cappuccino Dukana

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery

Składniki:

- 1 jogurt naturalny 0%
- 2 łyżki maki kukurydzianej (np.: Maizena)
- 4 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 4 łyżki slodzika w proszku
- 2 jajka
- 3 łyżki serka homo
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą bardzo dokładnie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Ciasto nakładać łyżką na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzi około 20 małych ciastek. Ciastka piec około 20 minut i zdjąć je z blachy, gdy już będą zimne

 

 

 

 

 

Deser zebra Dukana

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery

Składniki:

- żelatyna
- 2 duże niskotłuszczowe jogurty naturalne Zott
- aromat waniliowy lub najlepiej świeża wanilia
- 1 łyżka kawy mielonej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 20 – 25 tabletek słodzika – jedna tabletka ma odpowiadać 1 łyżeczce cukru

Sposób przygotowania:

Do kubka ceramicznego wsypujemy obydwie kawy i zalewamy kubek do połowu gorącą wodą. Jak się zaparzą dodajemy żelatynę (zgodnie z opisem na opakowaniu – ilość odpowiadającą na 0, 5 litra wody) mieszamy żelatynę do rozpuszczenia, pod sam koniec mieszania dodajemy od 10 do 15 tabletek słodzika. Do garnka wlewamy jeden jogurt, do tego powoli wlewamy mieszankę kawy i żelatyny, wszystko to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki, aby lekko stężało.

W międzyczasie, do kubka ceramicznego wlewamy gorącą wodę do połowy i dodajemy żelatynę (proporcje na 0,5 litra wody) i mieszamy. Następnie dodajemy niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego i 10 słodzików i mieszamy. Przygotowany roztwór wlewamy do garnka z drugim jogurtem naturalnym i znowu całość miksujemy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Gdy obie masy będą miały konsystencję bardzo gęstej śmietany umieszczamy obie masy na przemian w dużym kieliszku lub szklance do cafe latte. Należy uważać, aby nam się obie masy nie zmieszały. Później wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego

Kanapki Dukana

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I – Pieczywo

Składniki:

- 2 łyki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 jajko
- 2 łyżki 0% serka homogenizowanego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię teflonową i układać masę porcjami po 1 łyżce. Smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Kanapki świetnie pasują do różnego rodzaju past twarogowych lub rybnych.

 

 

 

Sernik Dukana

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery

Składniki:

- 800 g chudego twarogu
- 6 jaj (oddzielić białka od żółtek)
- słodzik (nadający się do pieczenia) ilość według własnego uznania, ok 2 łyżek
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka chudego mleka (w razie potrzeby można dodać trochę więcej mleka)
- kilka kropel wybranego aromatu

Sposób przygotowania:

Przepis na pyszny sernik Dukana, który na pewno pomoże nam przetrwać ciężkie chwile diety. Twaróg mielimy co najmniej 2 razy, następnie do zmielonego sera dodajemy żółtka, słodzik, aromat i mąkę kukurydzianą. Powstałą masę dokładnie mieszamy mikserem, dodajemy szklankę mleka i ponownie mieszamy mikserem. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do naszej masy serowej. Delikatnie mieszamy całą masę. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 – 70 min. Po upieczeniu nasz dukanowy sernik chłodzimy w lodówce. Po ostygnięciu możemy zajadać.

Babeczki Dukana

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery / Pieczywo

Składniki:

- 8 łyżek otrębów pszennych i tyle samo otrębów owsianych
- 1 łyżka chudego mleka (np. 0.5%)
- 6 łyżek serka wiejskiego light
- 3 cale jaja + 3 same białka
- 3 łyżki słodzika w płynie
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Mieszamy otręby, proszek do pieczenia i mleko, do tego dodajemy jajka, białka i serek. Wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy przyprawę korzenną i słodzik. Ciasto rozlewamy do foremek i pieczemy około 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia ciasto sprawdzamy wykałaczką czy jest gotowe.

 

 

 

 

Krem czekoladowy Dukana

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II i Faza uderzeniowa / Faza I – Desery

Składniki:

- 2 łyżki kakao
- 15 łyżek mleka granulowanego w proszku
- około 5 łyżek słodzika (może być mniej lub więcej zależnie od upodobań)
- 5-6 łyżek chudego mleka
- 200g białego serka typu philadelphia light
- kilka kropel aromatu (np pomarańczowego, waniliowego, itd)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania tej dietetycznej czekolady jest bardzo prosty. Wszystkie składniki należy wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa jest za rzadka możemy dodać trochę kakao, jeśli jest za gęsta należy ją rozrzedzić niewielką ilością mleka. Gotową masę należy umieścić na co najmniej kilka godzin w lodówce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin