Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa Faza I – Desery
Składniki:
- jajko- 6 łyżek otrębów pszennych- 6 łyżek otrębów owsianych- 1 łyżka słodzika rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody- 150 g serka wiejskiego light 3%, np. Piątnicy- 200 g chudego jogurtu naturalnego- 2 czubate łyżki kakao- 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Formować dosyć duże ciasteczka i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z przepisu powinno wyjść sześć dużych ciasteczek. Piec przez 12 minut w temperaturze 200 stopni. Należy kontrolować czas, aby zapobiec przypaleniu ciasteczek. Smacznego!
Składniki na sześć sztuk:
- 9 łyżek otrebów owsianych- 4 łyżeczki słodziku- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- łyżeczka cynamonu- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego- ubite białko z jajka- 6 kropelek aromatu vaniliowego
Wszystkie składniki wymieszać za pomocą łyżki. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, a na to uformować sześć ciasteczek. Piec w 180 stopniach przez około 13 minut.
Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa Faza I – DeserySkładniki:
- 1,5 lub 2 łyżki słodzika- 2 łyżki kakao- jajko- 3 łyżki mleka 2%- łyżeczka proszku do pieczenia- 4 łyżki zmielonych otrębów owsianych- 3 łyżki jogurt naturalnego do polewy na ciasto plus do tego słodzik według uznania
Wszystkie składniki wymieszać za wyjątkiem jogurtu. Ciasto przełożyć do małego naczynia i włożyć do mikrofali na najwyższą moc na około 4 minuty. Z jogurtu naturalnego i słodzika przygotować polewę. Do polewy można dodać na przykład cynamon. To wszystko i ciasto gotowe.
Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery
Składniki na 12 szt:
- 2 jajka- 4 łyżki otrąb owsianych- 2 łyżki otrąb pszennych- łyżeczka cynamonu- łyżeczka proszku do pieczenia- łyżeczka odtłuszczonego kakao- 2 lub 3 łyżki słodzika- pół szklanki gęstego zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:Sypkie składniki wymieszać dokładnie w misce, dodać same żółtka, mleko. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie do pozostałych składników. Ciasto ułożyć najlepiej do foremek muffinkowych i piec w temperaturze 190 stopni około pół godziny.
- opakowanie 400 g chudego jogurtu naturalnego- 3 tabletki słodziku lub więcej- aromat śmietankowy lub kakao lub kawa rozpuszczalna
Słodzik rozpuścić w łyżeczce ciepłej wody. Wymieszaj jogurt z aromatem i słodzikiem. Umieść nad drugą miska gęste sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy i wlej do niego ostrożnie jogurt. Przykryj sitko i wstaw do lodówki na noc, tak aby w misce zebrał się nadmiar wody. Po nocy jogurt powinien zgęstnieć, przełóż go więc do miseczek i wstaw na godzinę do zamrażalki. Smacznego!
Składniki na dwie porcje:
- dwie czubate łyżki skrobi kukurydzianej- dwie szklanki 0% lub 0,5% mleka- łyżka słodziku w płynie- kilka kropel aromatu waniliowego (do wersji śmietankowej w zamian dodajemy aromat śmietankowy, a do wersji czekoladowej dodajemy 2 łyżeczki kakao
W garnuszku gotujemy 1,5 szklanki mleka. W tym samym czasie mieszamy w szklance pozostałą cześć mleka ze słodzikiem, skrobią i aromatem. Gdy mleko w garnuszku zaczyna się gotować wlewamy naszą mieszankę i przez około 4 minuty gotujemy. Przelewamy do miseczek.
Składniki:- chudy jogurt naturalny 200g- 3 jajka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 3 łyżki skrobi (maizeny)- słodzik- ok. łyżeczki aromatu pomarańczowego- odrobina masła
Sposób przygotowania:Na początku ubić jajka z jogurtem i słodzikiem. Później dodać skrobię i proszek do pieczenia oraz aromat. Masłem delikatnie wysmarować foremkę do pieczenia i wlać ciasto do formy. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka- 8 łyżeczek słodzika w proszku- szczypta soli- pół łyżeczki proszku do pieczenia- 10 łyżeczek maki kukurydzianej- aromat waniliowy lub śmietankowy
Składniki na krem:
- 1 opakowanie 400 gram dużego jogurtu naturalnego- pół łyżki kawy rozpuszczalnej- żelatyna porcja na pół litra wody rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody- armat rumowy lub pomarańczowy- 2 łyżeczki słodzika w proszku
1. Biszkopt. Ubić na sztywno białka z solą, dodać słodzik i żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu aromat. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni w małej tortownicy o średnicy 20 cm. Uwaga, trzeba go pilnować, aby się nie przypalił.
2. Krem. Ubić mikserem jogurt naturalny ze słodzikiem, kawą, aromatem. Dolać żelatynę ciągle mieszając.
Przekroić na pół biszkopt, z tekturki przygotować rant, który ciasno obejmując biszkopt. Dolną warstwę biszkopta nasączyć rozpuszczoną kawą lub herbatą, dodać krem i włożyć do lodówki. Po kilku minutach wyjąć i położyć drugą cześć biszkoptu, którą należy również kawą lub herbatą i dodać krem. Włożyć do lodówki, aż całość zastygnie.
- 1 jogurt naturalny 0%- 2 łyżki maki kukurydzianej (np.: Maizena)- 4 łyżki otrąb owsianych- 2 łyżki otrąb pszennych- 4 łyżki slodzika w proszku- 2 jajka- 3 łyżki serka homo- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej- 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą bardzo dokładnie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C. Ciasto nakładać łyżką na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzi około 20 małych ciastek. Ciastka piec około 20 minut i zdjąć je z blachy, gdy już będą zimne
- żelatyna- 2 duże niskotłuszczowe jogurty naturalne Zott- aromat waniliowy lub najlepiej świeża wanilia- 1 łyżka kawy mielonej- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej- 20 – 25 tabletek słodzika – jedna tabletka ma odpowiadać 1 łyżeczce cukru
Do kubka ceramicznego wsypujemy obydwie kawy i zalewamy kubek do połowu gorącą wodą. Jak się zaparzą dodajemy żelatynę (zgodnie z opisem na opakowaniu – ilość odpowiadającą na 0, 5 litra wody) mieszamy żelatynę do rozpuszczenia, pod sam koniec mieszania dodajemy od 10 do 15 tabletek słodzika. Do garnka wlewamy jeden jogurt, do tego powoli wlewamy mieszankę kawy i żelatyny, wszystko to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki, aby lekko stężało.
W międzyczasie, do kubka ceramicznego wlewamy gorącą wodę do połowy i dodajemy żelatynę (proporcje na 0,5 litra wody) i mieszamy. Następnie dodajemy niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego i 10 słodzików i mieszamy. Przygotowany roztwór wlewamy do garnka z drugim jogurtem naturalnym i znowu całość miksujemy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Gdy obie masy będą miały konsystencję bardzo gęstej śmietany umieszczamy obie masy na przemian w dużym kieliszku lub szklance do cafe latte. Należy uważać, aby nam się obie masy nie zmieszały. Później wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego
Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I – Pieczywo
- 2 łyki otrębów owsianych- 1 łyżka otrębów pszennych- 1 jajko- 2 łyżki 0% serka homogenizowanego
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię teflonową i układać masę porcjami po 1 łyżce. Smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Kanapki świetnie pasują do różnego rodzaju past twarogowych lub rybnych.
- 800 g chudego twarogu- 6 jaj (oddzielić białka od żółtek)- słodzik (nadający się do pieczenia) ilość według własnego uznania, ok 2 łyżek- 3 łyżki mąki kukurydzianej- 1 szklanka chudego mleka (w razie potrzeby można dodać trochę więcej mleka)- kilka kropel wybranego aromatu
Przepis na pyszny sernik Dukana, który na pewno pomoże nam przetrwać ciężkie chwile diety. Twaróg mielimy co najmniej 2 razy, następnie do zmielonego sera dodajemy żółtka, słodzik, aromat i mąkę kukurydzianą. Powstałą masę dokładnie mieszamy mikserem, dodajemy szklankę mleka i ponownie mieszamy mikserem. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do naszej masy serowej. Delikatnie mieszamy całą masę. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 – 70 min. Po upieczeniu nasz dukanowy sernik chłodzimy w lodówce. Po ostygnięciu możemy zajadać.
Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery / Pieczywo
- 8 łyżek otrębów pszennych i tyle samo otrębów owsianych- 1 łyżka chudego mleka (np. 0.5%)- 6 łyżek serka wiejskiego light- 3 cale jaja + 3 same białka- 3 łyżki słodzika w płynie- 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Mieszamy otręby, proszek do pieczenia i mleko, do tego dodajemy jajka, białka i serek. Wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy przyprawę korzenną i słodzik. Ciasto rozlewamy do foremek i pieczemy około 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia ciasto sprawdzamy wykałaczką czy jest gotowe.
Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II i Faza uderzeniowa / Faza I – Desery
- 2 łyżki kakao- 15 łyżek mleka granulowanego w proszku- około 5 łyżek słodzika (może być mniej lub więcej zależnie od upodobań)- 5-6 łyżek chudego mleka- 200g białego serka typu philadelphia light- kilka kropel aromatu (np pomarańczowego, waniliowego, itd)
Sposób przygotowania tej dietetycznej czekolady jest bardzo prosty. Wszystkie składniki należy wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa jest za rzadka możemy dodać trochę kakao, jeśli jest za gęsta należy ją rozrzedzić niewielką ilością mleka. Gotową masę należy umieścić na co najmniej kilka godzin w lodówce.
english23