Torcik z kaszy manny
Lista składników
1 kostka
1 litr mleka
1 szklanka cukru pudru (200g)
3 żółtka
1 szklanka kaszy manny
1 puszka brzoskwiń (900g)
2 łyżki żelatyny (20g)
owoce lub konfitura owocowa
1 łyżka kakao
Jak zrobić?
Kaszę gotuj w mleku ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Odstaw do przestygnięcia. Miękką kostkę do pieczenia utrzyj z cukrem dodając pod koniec ucierania po jednym żółtku. Do powstałej masy z żółtkami dodawaj po łyżce kaszę, ciągle mieszając. Masę podziel na dwie części do jednej dodaj łyżkę kakao. Dno tortownicy o średnicy 21 cm posmaruj kostką do pieczenia i wyłóż do niej najpierw ciemną, a potem jasną warstwę kaszy. Z brzoskwiń odlej 1/2 szklanki syropu i wymieszaj z 2 łyżkami żelatyny. Odstaw na 5 minut. Pozostałe brzoskwinie zmiksuj. Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj ze zmiksowanymi owocami. Masę brzoskwiniową przełóż do tortownicy na kaszę i odstaw do lodówki by stężała. Gotowy torcik podawaj z owocami lub konfiturą.
Temperatura piekarnika : bez pieczeniaoC
Czas pieczenia: bez pieczenia
Kruche rożki z marmoladą
3/4 szklanki cukru (200 g)
2,5 szklanki mąki (450 g)
2 jajka
Twarda marmolada
Gruby cukier do posypani
Jajka roztrzep. Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj miękką i roztrzepane jajka. (Trochę zostaw do posmarowania rożków.) Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto przełóż na posypany mąką stół i rozwałkuj na placek grubości 5mm. Powstały placek pokrój na kwadraty o boku 7-8cm. Na każdym kwadracie ciasta połóż łyżeczkę twardej marmolady. (Marmoladę możesz zastąpić łyżeczką słodkiego twarożku lub kawałkiem owocu.) Kwadraty ciasta z marmoladą składaj po przekątnej i zlepiaj delikatnie ich boki. Powstałe rożki ułóż na płaską blachę wysmarowaną . Rożki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem. Włóż do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut w 180 st.C.
Temperatura piekarnika : 180oC
Czas pieczenia: 20 minut
błyskawiczna babka jogurtowa
Ciasto:
300 g mąki
200 g jogurtu naturalnego
200 g cukru
70 g rozpuszczonej i ostudzonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g rodzynek
Do dekoracji:
Lukier:
180 g cukru pudru
3-4 łyżki wody
Kandyzowana skórka z pomarańczy ok. 50 g
Do wysypania formy i mąka
Wszystkie składniki na ciasto ( bez rodzynek ) włóż do miski i wymieszaj dokładnie mikserem. Wsyp rodzynki i zamieszaj łyżką. Przełóż do wysmarowanej i wysypanej mąką formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 st.C około 40 minut. W tym czasie przygotuj lukier mieszając cukier puder z wodą. Polej nim wystudzone ciasto i posyp skórką z pomarańczy.
Czas pieczenia: 40 minut
BEZY
5 białek
1,5 szkl. cukru lub cukru pudru
1 kisiel o dowolnym smaku
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i ubijamy dalej gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy kisiel( bez kisielu również są znakomite)i ubijamy do momentu aż masa będzie gęsta i lekko szklista.
Na blachę wyciskamy szprycą bezy i suszymy w piekarniku o temp.p. 100 st ok 1 godz 15 min.
Temperatura piekarnika : 100oC
Czas pieczenia: 1 godz 15 min
Oponki
125 g
1,5 szklanki mąki (250 g)
1/3 szklanki cukru (80 g)
150 g twarogu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka spirytusu lub czystej wódki
szczypta soli
cukier do obtaczania
1 litr oleju do smażenia
Serowe bułeczki z jabłkiem
100 g
1 i 1/5 szklanki mąki
1/5 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/5 szklanki cukru (50 g)
150 g odciśniętego twarogu
Nadzienie:
2 jabłka
2/3 szklanki cukru pudru
Odrobina mleka
1. włóż do rondelka i rozpuść razem z mlekiem. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko wymieszaj mikserem dodając rozpuszczoną z mlekiem. Masę przełóż na posypany mąką stół, dodaj twaróg i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość kilku milimetrów i pokrój na kwadraty o boku 8 cm. Na każdym kawałku ciasta połóż kawałek jabłuszka, złóż na pół i sklej. Bułeczki ułóż na posmarowanej blaszce i piecz około 20 minut w 180st C. Cukier puder utrzyj z odrobiną mleka by powstał gęsty lukier. Upieczone bułeczki posmaruj lukrem.
mili06