Torcik z kaszy manny.doc

(38 KB) Pobierz
Torcik z kaszy manny

Torcik z kaszy manny

 

Lista składników

1 kostka

1 litr mleka

1 szklanka cukru pudru (200g)

3 żółtka

1 szklanka kaszy manny

1 puszka brzoskwiń (900g)

2 łyżki żelatyny (20g)

owoce lub konfitura owocowa

1 łyżka kakao

 

Jak zrobić?

 

Kaszę gotuj w mleku ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Odstaw do przestygnięcia. Miękką kostkę do pieczenia    utrzyj z cukrem dodając pod koniec ucierania po jednym żółtku. Do powstałej masy z żółtkami dodawaj po łyżce kaszę, ciągle mieszając. Masę podziel na dwie części do jednej dodaj łyżkę kakao. Dno tortownicy o średnicy 21 cm posmaruj kostką do pieczenia    i wyłóż do niej najpierw ciemną, a potem jasną warstwę kaszy. Z brzoskwiń odlej 1/2 szklanki syropu i wymieszaj z 2 łyżkami żelatyny. Odstaw na 5 minut. Pozostałe brzoskwinie zmiksuj. Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj ze zmiksowanymi owocami. Masę brzoskwiniową przełóż do tortownicy na kaszę i odstaw do lodówki by stężała. Gotowy torcik podawaj z owocami lub konfiturą.

 

Temperatura piekarnika : bez pieczeniaoC

 

Czas pieczenia: bez pieczenia

 

 

 

Kruche rożki z marmoladą

 

Lista składników

1 kostka

3/4 szklanki cukru (200 g)

2,5 szklanki mąki (450 g)

2 jajka

Twarda marmolada

Gruby cukier do posypani

 

Jak zrobić?

 

Jajka roztrzep. Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj miękką    i roztrzepane jajka. (Trochę zostaw do posmarowania rożków.) Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.

Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto przełóż na posypany mąką stół i rozwałkuj na placek grubości 5mm. Powstały placek pokrój na kwadraty o boku 7-8cm. Na każdym kwadracie ciasta połóż łyżeczkę twardej marmolady. (Marmoladę możesz zastąpić łyżeczką słodkiego twarożku lub kawałkiem owocu.) Kwadraty ciasta z marmoladą składaj po przekątnej i zlepiaj delikatnie ich boki. Powstałe rożki ułóż na płaską blachę wysmarowaną   . Rożki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem. Włóż do gorącego piekarnika i piecz 15-20 minut w 180 st.C.

 

Temperatura piekarnika : 180oC

 

Czas pieczenia: 20 minut

 

 

błyskawiczna babka jogurtowa

Lista składników

Ciasto:

300 g mąki

200 g jogurtu naturalnego

2 jajka

200 g cukru

70 g rozpuszczonej i ostudzonej  

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g rodzynek

 

Do dekoracji:

Lukier:

180 g cukru pudru

3-4 łyżki wody

Kandyzowana skórka z pomarańczy ok. 50 g

Do wysypania formy    i mąka

 

 

Jak zrobić?

 

Wszystkie składniki na ciasto ( bez rodzynek ) włóż do miski i wymieszaj dokładnie mikserem. Wsyp rodzynki i zamieszaj łyżką. Przełóż do wysmarowanej    i wysypanej mąką formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 st.C około 40 minut. W tym czasie przygotuj lukier mieszając cukier puder z wodą. Polej nim wystudzone ciasto i posyp skórką z pomarańczy.

 

Temperatura piekarnika : 180oC

 

Czas pieczenia: 40 minut

 

 

BEZY

 

Lista składników

5 białek

1,5 szkl. cukru lub cukru pudru

1 kisiel o dowolnym smaku

 

 

 

Jak zrobić?

 

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i ubijamy dalej gdy masa zacznie gęstnieć dodajemy kisiel( bez kisielu również są znakomite)i ubijamy do momentu aż masa będzie gęsta i lekko szklista.

Na blachę wyciskamy szprycą bezy i suszymy w piekarniku o temp.p. 100 st ok 1 godz 15 min.

 

Temperatura piekarnika : 100oC

 

Czas pieczenia: 1 godz 15 min

 

 

 

Oponki

Lista składników

125 g

1,5 szklanki mąki (250 g)

1/3 szklanki cukru (80 g)

150 g twarogu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

1 łyżeczka spirytusu lub czystej wódki

szczypta soli

cukier do obtaczania

1 litr oleju do smażenia

Lista składników

125 g

1,5 szklanki mąki (250 g)

1/3 szklanki cukru (80 g)

150 g twarogu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

1 łyżeczka spirytusu lub czystej wódki

szczypta soli

cukier do obtaczania

1 litr oleju do smażenia

 

 

Serowe bułeczki z jabłkiem

 

Lista składników

100 g

1 i 1/5 szklanki mąki

1/5 szklanki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/5 szklanki cukru (50 g)

150 g odciśniętego twarogu

Nadzienie:

2 jabłka

Lukier:

2/3 szklanki cukru pudru

Odrobina mleka

Jak zrobić?

 

1.    włóż do rondelka i rozpuść razem z mlekiem. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko wymieszaj mikserem dodając rozpuszczoną    z mlekiem. Masę przełóż na posypany mąką stół, dodaj twaróg i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość kilku milimetrów i pokrój na kwadraty o boku 8 cm. Na każdym kawałku ciasta połóż kawałek jabłuszka, złóż na pół i sklej. Bułeczki ułóż na posmarowanej    blaszce i piecz około 20 minut w 180st C. Cukier puder utrzyj z odrobiną mleka by powstał gęsty lukier. Upieczone bułeczki posmaruj lukrem.

 

Temperatura piekarnika : 180oC

 

Czas pieczenia: 20 minut

Zgłoś jeśli naruszono regulamin