Masa solna.doc

(253 KB) Pobierz
Masa solna

Masa solna

 

Klejenie modeli z masy solnej ma już bardzo długa tradycję, robili to już starożytni Egipcjanie, Rzymianie i Grecy. Dzisiaj jest to prosty sposób na wykonanie pięknych ozdób do domu i wspaniała zabawa dla dzieci.

Podstawowymi składnikami masy solnej jest mąka, sól i woda. Jednak przepisy są nieco zróżnicowane w zależności od tego co chcemy modelować z masy. Nabierając praktyki w tworzeniu dzieł z masy solnej każdy sam nieco modyfikuje przepis. Poniżej podaje kilka przepisów:

 

 

Podstawowy przepis na masę solną

 

200g mąki

200g soli

125 cm3 wody

Makę wymieszaj z solą i dodawaj wodę (tyle aby masa była plastyczna ale nie zbyt rzadka), wyrabiaj 5-10 minut.

 

 

Masa solna do wyrobu małych i dokładnych elementów

 

200g mąki

200g soli

100g mąki ziemniaczanej

150 cm3 wody

 

 

Masa solna schnąca na powietrzu

 

200g mąki

200g soli

2 łyżki kleju do tapet

125 cm3 wody

 

 

Masa solna do wyrobu płytek lub kafli

 

200g mąki

400g soli

2 łyżki kleju do tapet

125 cm3 wody

 

 

Wskazówki dotyczące przygotowania masy solnej

 

ilość dodawanej wody jest zależna od gatunku mąki; jeżeli ilość dodawanej wody musi być większa dwukrotnie niż w przepisie oznacza to że nie nadaje się ona do wyrobu masy

jeśli masa wymaga więcej wody oznacza to że podczas pieczenia modele mogą pękać

klej do tapet przed dodaniem do masy lepiej jest wcześniej rozrobić oddzielnie

podczas wykonywania modeli resztę masy należy przechowywać pod przykryciem aby zabezpieczyć ja przed wysychaniem

nie zużytą część masy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i w chłodnym miejscu; zachowuje świeżość przez kilka dni

Wskazówki dotyczące modelowania

poszczególne elementy podczas łączenia ze sobą należy lekko zwilżyć w miejscu łączenia

podsuszone elementy można połączyć używając rozcieńczonej masy solnej

do wypełnienie grubych elementów najlepiej jest użyć zmiętej folii aluminiowej

masę solną można podczas ugniatania zabarwić na dowolny kolor dodając pigmentu

masę można również zabarwić uzywając naturalnych produktów takich jak: kakao, cynamon, kurkuma, papryka

podczas wykonywania modeli można używać przeróżnych narzędzi do ozdabiania (nożyczki, patyczki, grzebień, nożyki, wyciskacz do czosnku – znakomity do wyrobu włosów)

powierzchnie modelu można pokryć czymś w rodzaju „kruszonki" tak jak w pieczeniu ciast, można też nadać fakturę odciskają na powierzchni np. koronkę lub po wysuszeniu posmarować klejem i posypać piaskiem, kaszą itp

do usztywnienia wysokich modeli można robić podpórki (z tektury, drutu, deseczek)

wysuszone modele można pomalować farbami (akrylowe, tempery itp.) i polakierować bezbarwnym lakierem

nie należy wyrzucać resztek wysuszonego ciasta ponieważ mogą się one przydać do wykonania spoiwa używanego w celu naprawy uszkodzonego modelu; w tym celu okruchy należy utłuc np. w moździerzu na proszek i dodać wody tyle aby powstała rzadka masa; otrzymana masą można łatwo posklejać uszkodzenia

Suszenie modeli z masy solnej

suszenie na powietrzu jest bezpieczne dla modeli ale niestety trwa bardzo długo

w piecyku gazowym suszenie powinno się odbywać w bardzo niskiej temperaturze (początkowo 50-70 stopni C), najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach (gaz charakteryzuje się wysokim stopniem wilgotności)

można suszyć modele w piecach elektrycznych (zalecana temperatura około 75 stopni C)

kuchenka mikrofalowa nie nadaje się do suszenia modeli

lepiej kłaść modele na srebrną blachę, czarne bardziej się nagrzewają i w tym przypadku należy bardziej obniżyć temperaturę

na koniec suszenia można model przyrumienić co daje ciekawy efekt, w tym celu należy podwyższyć temperaturę do około 200 stopni C i pilnować aby modele nie przypaliły się; części modelu, które powinny pozostać białe należy przed podwyższeniem temperatury przykryć folią aluminiową

czym wolniej będzie się tworzyła skorupka na modelu tym mniejsze prawdopodobieństwo popękania

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin