Mazurek pomarańczowy
Składniki:
ciasto:
1,5 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
jajo
pół kostki masła roślinnego (125 g)
szczypta soli
masa:
2 duże pomarańcze
cytryna
półtorej szklanki cukru
polewa:
pomarańcza
250 g cukru pudru
po 4 łyżki likieru pomarańczowego i soku z cytryny
30-40 g gorzkiej czekolady
Ciasto zagnieć, dobrze wyrób, po czym zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Blachę wysmaruj tłuszczem i uformuj na niej placek grubości około pół cm. Ciasto upiecz w temperaturze 200°C.
Przygotuj masę pomarańczową. Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszoruj szczoteczką i pokrój (ze skórką) na cienkie plastry. Zalej plastry przegotowaną zimną wodą tak, aby były zakryte. Odstaw je na 12 godzin, następnie przelej je do garnka i gotuj około godziny. Wsyp do masy cukier i gotuj - stale mieszając - na małym ogniu tak długo, aż masa stanie się klarowna. Kiedy wystygnie, posmaruj nią ciasto.
wojomak