Mazurek z lemonkami.rtf

(5 KB) Pobierz
Mazurek z lemonkami

Mazurek z lemonkami

 

Składniki:

1-2 wafle

masa:

10 dag cukru pudru

3 białka

pół cytryny

20 dag orzechów włoskich

do dekoracji:

szklanka bitej śmietany

2 limonki

 

Białka utrzyj z cukrem pudrem na gęstą białą masę. Pod koniec ucierania wlej sok z cytryny i jeszcze chwilę ucieraj. Orzechy sparzyć, obierz ze skórki, wysuszyć, drobno posiekaj lub zemleć i wsyp do ubitej masy białkowej. Całość starannie wymieszaj.

 

Na spód blachy włóż papier posmarowany tłuszczem, a potem wafle. Na waflach rozsmaruj masę (około 2 cm grubości). Mazurek wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 30 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu fantazyjnie udekoruj bitą śmietaną i plasterkami lemonek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin