Ciasto sojowe.pdf

(57 KB) Pobierz
37869966 UNPDF
Ciasto sojowe
Składniki
20 dag mąki pszennej z pełnego przemiału, 4 łyżki mąki sojowej,
20 dag masła, 12 dag cukru, skórka otarta z pomarańczy,
łyżeczka proszku do pieczenia, 5-6 łyżek syropu z owoców
dzikiej róży wymieszanego z sokiem z cytryny, 4 łyżki
rodzynków, po 3 łyżki utartych orzechów włoskich i laskowych, sól
Sposób przyrządzania
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć, obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem na
gładką masę. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, rodzynki,
orzechy i odrobinę soli. Starannie wszystko wymieszać. Do natłuszczonej formy wyłożyć
połowę ciasta, posmarować je syropem z róży i przykryć pozostałym ciastem. Piec w
temperaturze 180°C, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek formy. 100 g - 450 kcal.
Uwaga! Mąkę razową pszenną, mąkę sojową i syrop z róży można kupić w sklepach ze
zdrową żywnością
 
37869966.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin