Piwowarstwo_domowe.pdf
(
2740 KB
)
Pobierz
Piwowarstwo domowe
Piwowarstwodomowe
autorzyWikibooks
StworzonenaWikibooks,
bibliotecewolnychpodr¦czników.
Copyright©2008autorzyWikibooks.
Permissionisgrantedtocopy,distributeand/ormodifythisdocumentundertheterms
oftheGNUFreeDocumentationLicense,Version1.2oranylaterversionpublished
bytheFreeSoftwareFoundation;withnoInvariantSections,noFront-CoverTexts,
andnoBack-CoverTexts.Acopyofthelicenseisincludedinthesectionentitled
“GNUFreeDocumentationLicense”.
Udzielasi¦zezwolenianakopiowanie,rozpowszechnianiei/lubmodyfikacj¦tre±ciar-
tykułówpolskichWikibookszgodniezzasadamiLicencjiGNUWolnejDokumentacji
(GNUFreeDocumentationLicense)wwersji1.2lubdowolnejpó¹niejszejopubliko-
wanejprzezFreeSoftwareFoundation;bezSekcjiNiezmiennych,TekstunaPrzedniej
OkładceibezTekstunaTylnejOkładce.Kopiatekstulicencjiznajdujesi¦wcz¦±ci
zatytułowanej„GNUFreeDocumentationLicense”.
Dodatkoweobja±nienias¡podanewdodatku„Dalszewykorzystanietejksi¡»ki”.
Wikibooksnieudziela»adnychgwarancji,zapewnie«aniobietnicdotycz¡cychpo-
prawno±cipublikowanychtre±ci.Nieudzielate»»adnychinnychgwarancji,zarówno
jednoznacznych,jakidorozumianych.
Spistre±ci
Rozdział1.Sprz¦t
.................................... 5
1.1.Podstawowy
..................................... 5
1.2.Zaawansowany
.................................... 7
Rozdział2.Składniki
.................................. 9
2.1.Woda
......................................... 9
2.2. Słód
......................................... 9
2.3.Chmiel
........................................ 10
2.4.Dro»d»epiwowarskie
................................ 10
2.5. Inne
......................................... 11
Rozdział3.Podstawowyproces
............................ 13
3.1. Składniki
....................................... 13
3.2.Próbajodowa
.................................... 14
3.3.Zacieranie
...................................... 14
3.4.Filtracja
....................................... 15
3.5.Gotowanie
...................................... 16
3.6.Chłodzenie
...................................... 16
3.7.Fermentacja
..................................... 17
3.8.Rozlewile»akowaniepiwa
............................. 18
Rozdział4.Przepisy
................................... 21
4.1.Piwagórnejfermentacji
............................... 21
4.2.Piwadolnejfermentacji
............................... 21
Rozdział5.Słowniczek
................................. 23
5.1. Słowniczek
...................................... 23
Rozdział6.ródła
.................................... 25
6.1.Ksi¡»ki
........................................ 25
6.2. Stronyinternetowe
................................. 25
6.3. Inneprzydatneadresy
............................... 25
Rozdział7.Opodr¦czniku
............................... 27
7.1.Krótkoopodr¦czniku
................................ 27
7.2.Autorzy
....................................... 27
DodatekA.Informacjeoplikuihistoria
...................... 29
A.1.Historia
....................................... 29
A.2.InformacjeoplikuPDFihistoria
......................... 29
A.3.Autorzy
....................................... 29
A.4.Grafiki
........................................ 29
4
Spistre±ci
DodatekB.Dalszewykorzystanietejksi¡»ki
................... 31
B.1.Wst¦p
........................................ 31
B.2.Statusprawny
.................................... 31
B.3.WykorzystywaniemateriałówzWikibooks
.................... 31
DodatekC.GNUFreeDocumentationLicense
.................. 33
Spisrysunków
....................................... 41
Rozdział1
Sprz¦t
Nasampocz¡tekpowiniene±zaopatrzy¢si¦wodpowiednisprz¦t.Niemusiszmie¢
wszystkiegoodrazu,by¢mo»eudacisi¦zaadoptowa¢jakie±rzeczyzkuchni,mo»e
maj¡co±twoiznajomi?Zczasemjakju»nabierzeszdo±wiadczenia,przyjdzieczaste»
nabardziejplanowanewydatki.
1.1.Podstawowy
1.1.1.Garnek
Topodstawowyprzyrz¡dkuchenny,wi¦cniepowinnoby¢wi¦kszychproblemów
zjegoznalezieniem.Donaszychcelówpotrzebnyjestgarnek15-litrowy.Generalnie
dozacieraniapotrzebujemygarnka,którymapojemno±¢ok.30-50%wi¦ksz¡odilo±ci
piwa,któr¡chcemyuwarzy¢.Wprzypadkuwarzenia10litrówpiwaprzydasi¦garnek
15-litrowy,wprzypadku20litrówpiwagarnek30-litrowy.
Najlepszyb¦dziegarnekzestalinierdzewnejlubemaliowany(nale»yuwa»a¢na
p¦kni¦cia).Dobrewydaj¡si¦by¢tak»egarnkialuminiowe,nienale»yjednaku»ywa¢
doichmyciazasadowych±rodkówmyj¡cych.Wystrzegajmysi¦garnkówocynkowa-
nych.
Je»eliposiadaszkuchenk¦zceramiczn¡płyt¡grzejn¡,tozwró¢uwag¦,czygarnek
posiadapłaskiedno.
1.1.2.Fermentor
Topojemnikwktórymzachodzifermentacjabrzeczki.Mo»enimby¢ka»dypo-
jemnikprzygotowanyprzezproducentadokontaktuz»ywno±ci¡.Mo»nakupi¢wskle-
pachinternetowychzkranikiemspustowymiskal¡.Donaszychzastosowa«wystar-
czy20-litrowyfermentor,alewi¦kszyb¦dziezdecydowanielepszymrozwi¡zaniem.
Fermentorpowinienby¢ok.30%wi¦kszyni»planowanaobj¦to±¢warki.
Fermentormo»nazast¡pi¢wiadremzpokrywk¡,du»ymgarnkiemlubszklanym
balonemdowina.Toostatnierozwi¡zanieniejestpolecanezewzgl¦dunadu»¡trud-
no±¢zmyciembalonu.
Plik z chomika:
Juzek_K
Inne pliki z tego folderu:
Wieczór radia TOK FM, Smacznego (piwowarstwo domowe).mp3
(20808 KB)
Piwowarstwo_domowe.pdf
(2740 KB)
Inne foldery tego chomika:
Adobe CS3 Manuals
Adobe CS4 Manuals
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin