ODPzarzadz.doc

(77 KB) Pobierz

1.            Zdefiniuj termin zarządzanie i opisz krótko jego funkcje.

 

–Zarządzanie to sztuka rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów.

Podstawowe funkcje zarządzania:

planowanie to: określenie optymalnej sekwencji przyszłych działań oraz środków niezbędnych do ich zrealizowania, tak aby osiągnąć wyznaczone cele organizacji

– organizowanie to: proces porządkowania, przydzielania, koordynowania działań i zasobów poszczególnych członków organizacji, które w najlepszy sposób pozwoli zrealizować określony plan

– kierowanie (motywowanie) to proces przewodzenia oraz motywowania członków organizacji tak, aby można było wspólnie osiągnąć cele wytyczone w funkcjach planowania i organizowania

- kontrolowanie to: obserwacja i systematyczne wprowadzanie korekt do

bieżących działań dla ułatwienia realizacji celów

 

2.                   Zdefiniuj termin system i opisz krótko jego podstawowe cech

System – zbiór obiektów, powiązanych ze sobą relacjami w taki sposób, że stanowią one całość zdolną do funkcjonowania w określony sposób

Podstawowe cechy systemu

– granica systemu     – wejście i wyjście    – obiekty składowe    – stan systemu  – zdarzenie

 

3.        Zdefiniuj termin proces i opisz jego główny składnik

Proces - uporządkowany w czasie zbiór czynności  .

Czynność - zbiór niepodzielnych, na danym poziomie abstrakcji, działań, w wyniku których ulega zmianie stan systemu

 

4.        Co to jest organizacja (podaj definicję)

Całość, której składniki przyczyniają się do powodzenia całości (realizacji misji organizacji) oraz swych części (potrzeb, zamierzeń, ambicji)

 

5.        Jak jest zbudowana organizacja wg Leavitta (opisz krótko jej składniki)

–P. celów i wartości – misja i strategia organizacji (zarówno zewnętrzna     jak i wewnętrzna),

–P. psychospołeczny – uczestnicy organizacji i ich wzajemne relacje,

–P. struktury – podział zadań, uprawnienia, przepływ informacji, schemat organizacyjny,

–P. techniczny – technologie, know-how, maszyny i urządzenia, budynki

–P. zarządzania – mechanizmy koordynacji w/w podsystemów w procesach  podejmowania decyzji

 

 

6.        Jak jest zbudowana organizacja wg teorii Mintzberga (opisz krótko jej składniki)

Wierzchołek strategiczny – naczelne kierownictwo wraz z osobistym personelem pomocniczym

Rdzeń operacyjny – pracownicy wykonawczy w obszarze działalności podstawowej.(zapewniają materiały do produkcji. wykonują produkty i je rozprowadzają

Linia średnia – kierownicy stopni pośrednich (od majstra – brygadzisty, po dyrektorów poszczególnych działów)

Technostruktura – formułowanie, aktualizowanie i kontrolowanie standardów przestrzeganych w firmie (konstruktorzy, technolodzy, kontrolerzy, laboratoria badawcze itp.)

Personel pomocniczy – pracownicy „sztabowi” i obsługa

 

7.        Podaj pięć podstawowych typów organizacji wg teorii Mintzberga i krótko je opisz

Struktura prosta (małe firmy, sklepiki, zakłady rzemieślnicze itp.),

Biurokracja maszynowa (średnie i duże jednobranżowe przedsiębiorstwa       np. McDonalds, urzędy i instytucje państwowe itp.),

Biurokracja profesjonalna (szkoły, szpitale, przedsiębiorstwa projektowe,

Forma dywizjonalna (wielkie wielobranżowe koncerny),

Adhockracja (jednostki badawcze, agencje reklamowe, firmy konsultingowe, fundacje)

 

 

 

 

8.        Co to jest przedsiębiorstwo (opisz jego bliższe otoczenie)

Przedsiębiorstwo: wyodrębniona prawnie, organizacyjnie i ekonomicznie organizacja prowadząca działalność gospodarczą w celu osiągnięcia zysku.

Otoczenie bliższe (nowi oferenci, odbiorcy , dostawcy, substytuty,konkurenci , stosunki przemysł. I państwo)- analiza otoczenia bliższego służy analizie sił istotnych dla domeny przedsiębiorstwa

 

9.        Co to jest przedsiębiorstwo (opisz jego dalsze otoczenie)

Otoczenie dalsze(naturalne , polityczno-prawne, socjokulturowe, makroekonomiczne, technologiczne)  - analiza otoczenia dalszego służy poznaniu potencjalnych trendów i możliwych kierunków rozwoju.

 

10.    Jaka powinna być nowoczesna organizacja? Wymień jak najwięcej zdefiniowanych typów nowoczesnych organizacji.

wyspecjalizowana, wykorzystująca możliwości, nowatorska, heterarchiczna

 

11.    Zdefiniuj pojęcie produktu.

Produkt – dobro powstałe w wyniku procesu produkcyjnego

– wyrób     – usługa        – odpad           – informacja

 

12.    Co rozumiesz pod pojęciem systemu produkcyjnego?

System produkcyjny stanowi celowo zaprojektowany i zorganizowany układ materialny, energetyczny i informacyjny, eksploatowany przez człowieka i służący produkowaniu określonych produktów (wyrobów lub usług) w celu zaspokajania różnorodnych potrzeb konsumentów.

 

13.    Jaka jest różnica pomiędzy procesem produkcyjnym a procesem wytwórczym?

produkcja (ang. production) – rozumiane jako działalność producenta

dostarczającego produkty na rynek

wytwarzanie (ang. manufacturing) –polegające najczęściej na przemysłowym przetwarzaniu surowców i półwyrobów na wyroby przeznaczone na rynek

 

14.    Opisz przebieg cyklu życia produktu.

Badania > * konstrukcja > prototyp > przygotowanie produkcji > wytwarzanie(proces wytwórczy)* > serwisowanie > utylizowanie
*proces produkcyjny*  <<<< to co się znajduje pomiedzy gwiazdkami J

 

15.    Zdefiniuj podstawowe ograniczenia produkcji

Popyt - funkcja przedstawiająca kształtowanie się relacji pomiędzy ceną dobra (towary i usługi), a ilością (liczbą sztuk) jaką konsumenci chcą i mogą nabyć w określonym czasie, przy założeniu niezmienności innych elementów charakteryzujących sytuację rynkową

Popyt” a „wielkość popytu” - P

Zdolność produkcyjna ZD (moc produkcyjna) –maksymalna ilość produkcji, którą można osiągnąć w optymalnych warunkach techniczno-organizacyjnych i ekonomicznych

 

16.    Co to jest wąskie gardło i jakie są możliwości jego eliminacji?

P>ZD

Wąskie gardło (ang. bottleneck) – taki element systemu produkcyjnego, który, pomimo iż jest wykorzystywany i zużywany w 100%, nie zapewnia osiągnięcia maksymalnej (możliwej) zdolności produkcyjnej.

 

Wąskie gardło obejmuje takie elementy systemu produkcyjnego, które:

– działają najwolniej               – determinują wydajność całej linii produkcyjnej,        

– wytwarzają najwięcej braków,           – najczęściej ulegają awariom        

– uniemożliwiają maksymalne wykorzystanie linii produkcyjnej.

Sposoby wyeliminowania wąskich gardeł:

– podział partii produkcyjnej na mniejsze „pakiety”,           – inny podział operacji produkcyjnych,

– zwiększenie mocy produkcyjnej na „wąskich gardłach

 

 

17.    Co rozumiesz pod pojęciem procesu technologicznego?

Proces technologiczny - główna część procesu wytwórczego podstawowego, w której  następuje zmiana kształtów, właściwości fizykochemicznych, wyglądu lub innych cech przetwarzanego materiału, albo trwała zmiana wzajemnego położenia elementów wchodzących w skład wyrobu, czyli montaż części lub podzespołów w gotowy wyrób.

 

18.    Jak rozumiesz pojęcie strategii w kontekście zarządzania?

Strategia - konkretny, spójny i celowy zbiór decyzji oraz działań realizowany w określonym czasie

Planowanie strategiczne jest jednym z podstawowych instrumentów zarządzania

 

19.    Jakie najważniejsze elementy działania przedsiębiorstwa określa się na etapie planowania strategicznego?

Domena działania określa, gdzie i komu firma zamierza sprzedawać swoje wyroby

lub usługi.        Strategiczna przewaga polega na tym, aby w ramach wybranej domeny być bardziej

atrakcyjnym partnerem niż inne firmy.    Cele strategiczne są ważnym uzupełnieniem

wyboru domeny działania i strategicznej przewagi nad konkurentami. Określają, co konkretnie firma chce osiągnąć w kolejnych okresach, i pozwalają kontrolować, czy firma osiąga założone cele Funkcjonalne programy działania są przełożeniem koncepcji strategii na konkretne działania na każdym stanowisku pracy

 

20.    Jaka jest różnica między misją a celami firmy?

Cele organizacji wyznaczają jej główny kierunek działania.

Misją organizacji jest powód jej istnienia, wyróżniający ją od wszystkich innych

 

21.    Według jakich kryteriów oceniamy strategię firmy przed jej wdrożeniem?

-wewnętrzna spójność i zgodność             -zgodność z otoczeniem

-odpowiedniość w stosunku do dostępnych zasobów (punkt równowagi)

-satysfakcjonujący poziom ryzyka                -odpowiedni horyzont czasowy            -wykonalność

 

22.    Co to jest i jak działa analiza SWOT?

Kompleksowa metoda do analizy wewnętrznych i zewnętrznych czynników działajacych na przedsiębiorstwo

 

23.    Jak zdefiniujesz pojęcie planowania w nauce o zarządzaniu?

Planowanie polega na decydowaniu o podjęciu działań zorientowanych na wywołanie zjawisk (skutków), które by  samoistnie nie zaistniały

 

24.    Jak zdefiniujesz pojęcie organizowania w nauce o zarządzaniu?

Organizowanie to proces porządkowania, przydzielania, koordynowania działań i zasobów poszczególnym członkom organizacji, nawiązanie współpracy w ramach określonej struktury stosunków, wprowadzenie określonego ładu, to takie zagospodarowanie, które w najlepszy

sposób pozwoli zrealizować określony plan.

organizowanie to: proces porządkowania, przydzielania, koordynowania działań i zasobów poszczególnych członków organizacji, które w najlepszy sposób pozwoli zrealizować określony plan

Organizowanie:

– tworzenie struktury organizacyjnej – podział kompetencji – określenie standardów pracy

zapewnienie niezbędnych zasobów

 

25.    Jak zdefiniujesz pojęcie motywowania w nauce o zarządzaniu?

 

 

 

26.    Jakie są główne zasady tworzenia dobrego planu?  

-Celowość           -Prymat planowania      -Kompletność            -Skuteczność we wdrażaniu

*** „Żelazna  zasada zarządzania” - decyzje dotyczące firmy podejmuje się na podstawie przemyślanych założeń i dokładnej wiedzy o rynku i dostępnych zasobach

 

 

 

27.    Jak wygląda proces planowania?

-ustalanie celów            -identyfikacja problemów              -poszukiwanie alternatywnych rozwiązań

-ocenianie konsekwencji           -dokonanie wyboru        -wdrażanie planu             -kontrola realizacji

 

28.    Wymień typy planów i podaj czym się od siebie różnią?

Strategiczny – misja i cele firmy               Taktyczny – cele pośrednie

Operacyjny – konkretne zadania i działania konieczne do ich poprawnego wykonania w przewidzianym czasie oraz kryteria oceny  wykonania zadań

 

29.    Jakie znasz typy produkcji i na jakiej podstawie określa się typ produkcji?

Produkcja masowa ,   Produkcja wielkoseryjna , Produkcja średnioseryjna , Produkcja małoseryjna , Produkcja jednostkowa

Określa się je na podstawie skali i zróżnicowania produkcji.

 

30.               Podaj różnicę między popytem zależnym i niezależnym.

POPYT NIEZALEŻNY- pierwotny (niezależny od popytu na inne pozycje)

Zapasy handlowe - wyroby finalne + części zamienne (serwisowe)`

POPYT ZALEŻNY- wtórny (zależny od popytu na inne pozycje)

Zapasy produkcyjne - komponenty kupowane i przetwarzane

 

31.    Co umożliwiło analityczne wyznaczanie planu produkcji?

 

 

32.    Co to jest system pchający?

Nazwa określająca tradycyjny "planowany" system produkcji wytwarzający według prognozy zamówień klienta

 

33.    Co to jest system ssący?

System ssący to system produkcyjny napędzany faktyczną konsumpcją oraz sterowany  zsynchronizowanymi sygnałami o potrzebie uzupełnienia materiału

 

Określenie dla organizacji systemu produkcji polegającym na ścisłym powiązaniu zamówień klienta z procesem wytwarzania poprzez Kanban.

 

34.    Jakie są podstawowe różnice pomiędzy systemem ssącym i pchającym?

 

35.    Co to jest MRP?

planowanie potrzeb materiałowych (Material Requirements Planning)

 

36.    Co to jest MRPII?

Tworzenie interfejsów z obszarem marketingu (zasoby dystrybucji) i finansowo-kosztowym

 

37.    Co to jest ERP?

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin