Sk�adnikidla >6 os�bdro�d�e, 10dag cukier kryszta�- 1 szklanka jaja cale- 4 szt. olej- 1 szklanka mleko- 200 ml. cukier wanilinowy- 1 op. maka pszenna- 5 szklanek rodzynki- 50 dag Drozdze rozkruszyc w misce. Dodac cukier,jajka, olej,cukier waniliowy,mleko i make.NIE MIESZAC !!!! MIske przykryc sciereczka i odstawic na cztery godziny w cieple miejsce. PO tym czasie wymieszac skladniki na jednolita mase mozna dodac rodzynki. Blache posmarowac tluszczem wylozyc ciasto . Kruszonke zrobic z 50 g masla , 50 g cukru i 50g maki-wyrobic palcami posypac ciasto i piec ok 45minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni :):) 2. Przepis na duza blache ;) na zdjeciu drozdzak w miejszej formie z miejszej ilosci skladnikow ale czas 4h zachowany musi byc ;) lub Na dno wi�kszego garnka k�adziemy po kolei: kostk� dro�d�y (10dkg), na to 1 szkl.cukru, torebk� cukru waniliowego, niepe�n� szklank� mleka, 1 szklank� oleju, 4 jajka (lekko rozbe�ta�), na to wszystko przesia� przez sito 1 kg m�ki. Garnek przykrywamy pokrywk�. Nie mieszamy ze sob� sk�adnik�w. Dro�d�e zrobi� to za nas. Zostawiamy na kilka godzin. Mo�na przygotowa� wieczorem, a rano wystarczy tylko dok�adnie wszystko wymiesza� drewnian� �y�k�, �eby skladniki si� po��czy�y. Ciasto zacznie b�yskawicznie rosn��. Gdy podwoi obj�to�� mo�na z niego robi� co tylko si� chce. Nie klei si� do r�k, �atwo daje si� wa�kowa�. Ja robi� z niego pyszne makowce, serniki, z owocami, rogaliki, bu�eczki itp. Rada:-przed po�o�eniem nadzienia ciasto posmarowa� bia�kiem, tak samo smarujemy wierzch przed w�o�eniem do piekarnika. Piek� w temp.ok.160st. Gdy za bardzo sie rumieni, mo�emy pod koniec pieczenia nakry� papierem.
semen2007