ciasto drożdzowe.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adnikidla >6 os�bdro�d�e, 
10dag
cukier kryszta�- 1 szklanka
jaja cale- 4 szt.
olej- 1 szklanka
mleko- 200 ml.
cukier wanilinowy- 1 op.
maka pszenna- 5 szklanek
rodzynki- 50 dag


 Drozdze rozkruszyc w misce.
Dodac cukier,jajka, olej,cukier waniliowy,mleko i make.NIE MIESZAC !!!!
 MIske przykryc sciereczka i odstawic na cztery godziny w cieple miejsce.
PO tym czasie wymieszac skladniki na jednolita mase mozna dodac rodzynki.
Blache posmarowac tluszczem wylozyc ciasto .

Kruszonke zrobic z 50 g masla , 50 g cukru i 50g maki-wyrobic palcami posypac ciasto i piec 
ok 45minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni :):)

2. Przepis na duza blache ;)
 na zdjeciu drozdzak w miejszej formie z miejszej ilosci skladnikow ale czas 4h zachowany musi byc ;)



lub


Na dno wi�kszego garnka k�adziemy po kolei: 
kostk� dro�d�y (10dkg), 
na to 1 szkl.cukru, 
torebk� cukru waniliowego, 
niepe�n� szklank� mleka, 
1 szklank� oleju, 
4 jajka (lekko rozbe�ta�),  
na to wszystko przesia� przez sito 1 kg m�ki. 
Garnek przykrywamy pokrywk�. Nie mieszamy ze sob� sk�adnik�w. Dro�d�e zrobi� to za nas.
 Zostawiamy na kilka godzin. 
Mo�na przygotowa� wieczorem, a rano wystarczy tylko dok�adnie wszystko wymiesza� drewnian� �y�k�,
 �eby skladniki si� po��czy�y.
 Ciasto zacznie b�yskawicznie rosn��.
 Gdy podwoi obj�to�� mo�na z niego robi� co tylko si� chce. Nie klei si� do r�k, �atwo daje si� wa�kowa�. 
Ja robi� z niego pyszne makowce, serniki, z owocami, rogaliki, bu�eczki itp.
 Rada:-przed po�o�eniem nadzienia ciasto posmarowa� bia�kiem,
tak samo smarujemy wierzch przed w�o�eniem do piekarnika. Piek� w temp.ok.160st.
 Gdy za bardzo sie rumieni, mo�emy pod koniec pieczenia nakry� papierem. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin