Placki pieczarkowo-serowe, piersi kurczaka w piwie karmi.doc

(27 KB) Pobierz
Placki pieczarkowo-serowe z sosem czosnkowym

Placki pieczarkowo-serowe z sosem czosnkowym

 

Składniki:

 

• 2 szklanki mąki

• 3 jajka

• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

• 1,5 szklanki zimnej wody

0,5 kg pieczarek

• 25 dag sera żółtego

• 2 ząbki czosnku

• jogurt naturalny – duży

• sól, pieprz, zioła prowansalskie

• olej

 

Placki:

 

Pieczarki umyć, pokroić w kostkę, a następnie dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut. Ostudzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach; mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz wodę zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać starty żółty ser oraz ostudzone pieczarki; wymieszać. Do smaku dodać w/w przyprawy. Formować niewielki placuszki i piec na rozgrzanym oleju.

 

Sos:

 

Do miseczki wlać jogurt naturalny, dodać do niego rozgniecione ząbki czosnku. Dodać sól. Tak przygotowanym sosem polać upieczone placki.

 

 

 

 

Piersi z kurczaka w piwie Karmi

 

Składniki:

 

ˇ 4 piersi z kurczaka

ˇ 1 puszka piwa Karmi

ˇ sól, pieprz

ˇ oliwa

 

Piersi kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Można je pokroić na mniejsze kawałki. Następnie usmażyć je na rozgrzanym oleju.

 

Kiedy piersi będą miękkie, wlewamy piwo, dodajemy pieprz i sól i gotujemy dotąd, aż sos stanie się gęsty.

 

Otrzymamy pyszne danie, do którego świetnym dodatkiem jest ryż ugotowany na sypko.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin