Kurczak (udka i skrzydełka) po chińsku
Składniki:udka i skrzydełka z kurczaka, np. po 5 szt. każdychsos sojowy – 1/4 szklankimiód – 1 łyżkaimbir mielony 1-1,5 łyżeczkiprzyprawa do sosów lub zup – 1 łyżeczka (zastępczo: 1/3 kostki rosołowej)świeżo wyciśnięty sok z cytryny – 1 łyżeczka alkohol (brandy, koniak, wódka, spirytus) – 1 łyżkasól, pieprz, papryka (opcjonalnie przyprawa do drobiu) Części kurczaka (najlepiej skrzydełka i udka) umyć i osuszyć. Natrzeć solą i papryką (lub gotową przyprawą do kurczaka), rozgrzać piekarnik, włożyć do naczynia żaroodpornego, polać 3-4 łyżkami oleju i piec około 40 minut. W tym czasie przygotować sos (wymieszać wszystkie składniki): 1/2 szklanki wody, 1/4 szklanki sosu sojowego, 1 łyżka miodu, 1-1,5 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka przyprawy do sosów i zup, lub 1/3 kostki rosołowej, 1 łyżka alkoholu (najlepiej brandy, koniak, spirytus lub wódka), 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Wszystkie produkty wymieszać, po upływie czasu pieczenia (około 40 minut) zalać kurczaki przygotowanym sosem. Uwaga! jeżeli kurczaki podczas pieczenia wytopiły za dużo tłuszczu, przed zalaniem sosu zlać tłuszcz do innego naczynia. Piec kurczaki jeszcze w tak przygotowanym sosie około 20-30 minut. Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę naczynia, aby kurczaki ładnie zrumienić, lub przez chwilę upiec je funkcją „grilowania”, żeby były zrumienione, z chrupiącą skórką (o ile piekarnik posiada taką funkcję). Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówkami lub jako ciepłe danie na przyjęcie.
Sos hiszpański
1 duża czerwona cebula1 czerwona papryka4 łyżki oliwy4 pomidory1 ogórek konserwowy½ szklanki śmietany 18%sól, pieprz, chilli Posiekaną cebulę, paprykę smażyć na rozgrzanym oleju, aż cebula będzie szklista. Następnie dodać sparzone wrzątkiem pomidory i poszatkowany ogórek. Wszystko przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i chilli. Sos dusić 10 minut. Na samym końcu dodać śmietanę.
eb56