Tablice 5 el.doc

(53 KB) Pobierz
Gotowanie według pięciu elementów

GOTOWANIE WEDŁUG PIĘCIU ELEMENTÓW

Klasyfikacja produktów według smaku i właściwości cieplnych

 

 

 

DREWNO

KWAŚNY

OGIEŃ

GORZKI

ZIEMIA

SŁODKI

METAL

OSTRY

WODA

SŁONY

 

Zachowuje płyny, wzmacnia, ściąga

Przeczyszcza, wysusza, powstrzymuje stany zapalne

pobudza, harmonizuje, nawilża, rozluźnia

otwiera i rozprasza, przełamuje zastój, wywołuje poty

 

rozmiękcza, przeczyszcza, przeciwdziała

zastojom

 

Zboża

i rośliny strączkowe

l drożdże

l orkisz

l pszenica

l zaczyn chlebowy

 

l gryka

l żyto

 

 

l chleb drożdżowy l jęczmień

l kukurydza

l proso, kasza            jaglana

l sago

l słodki ryż

l wszystkie zboża, mąki, płatki i kasze

 

l owies

l ryż

 

l bób

lcieciorka

l fasola Azuki

l fasola Mungo

l fasola suszona

l fasola tyczkowa

l groch

l owoce strączkowe suszone

l soczewica

l soja czarna

l soja czerwona

l soja żółta

Orzechy

 

 

l kasztany jadalne l migdały

l mleko kokosowe l nasiona pinii (sosny włoskiej)

l nasiona słonecznika

l orzechy Cashew (nerkowca)

l orzechy laskowe

l orzechy włoskie l orzechy ziemne

l pistacje

l sezam

 

 

 

Warzywa

l kapusta kiszona

l ogórki konserwowe

l pomidory

l warzywa marynowane w occie lub w kwasie mlekowym

 

 

 

l brukselka

l burak ćwikłowy

l cykoria

l endywia

l karczoch

l korzeń mniszka lekarskiego

l sałata zielona

l sałata lodowa

 

 

 

l awokado

l bakłażan

l botwina

l brokuły

l chińska kapusta

l cukinia

l fasolka szparagowa

l fenkuł

l groszek

l kalafior

l ogórek

l papryka

l pieczarki

l rzepa

l salsefia

l seler

l szparagi

l szpinak

l wszystkie gatunki kapusty

l ziemniaki

l ziemniaki słodkie

l cebula

l chrzan

l czosnek

l kalarepa

l rzeżucha

l rzodkiewka

l rzodkiew ogólnie

l szalotka

l szczypior

 

l Agar –agar

l Wodorosty:

l Iziki

l Kombu

l Nori

l Wakame

 

Owoce

l agrest

l borówka                        czerwona

l cytryna

l jeżyny

l kiwi

l kompot jabłkowy

l niedojrzałe owoce i niedojrzałe jagody

l pomarańcze

l porzeczki

l poziomki

l rabarbar

l wiśnia

 

 

l grejpfrut

l owoce czarnego bzu

l pigwa

l ananas

l arbuz

l banan

l brzoskwinia

l czarne jagody

l czereśnie

l daktyle

l figi

l gruszka

l jabłko

l jeżyna

l kaki

l maliny

l mango

l melon miodowy

l morela

l papaja

l poziomki

l rodzynki

l śliwki

l winogrona

l wszystkie słodkie owoce

 

 

 

Produkty

mleczne

l jogurt kwaśny

l śmietana kwaśna

l twaróg

lzsiadłe mleko, kwaśne

l kozie mleko

l kozi ser

 

l jajka

l jogurt słodki

l masło

l mleko krowie

l słodkie zsiadłe mleko

l śmietana słodka

l tłusty ser

 

l ser mocno sfermentowany

l sery pleśniowe

 

Mięso

i ryby

l kaczka

l kura

l kurczak

 

l jagnię

l koza

l...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin