Makowiec zawijany.doc

(307 KB) Pobierz
Racuchy z jabłkami

      Makowiec zawijany.

Niezwykle smaczny makowiec. Wilgotny, długo zachowujący świeżość

, lepszy niż z cukierni ;). Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to taki mój popisowy numer :-). Z podanego przepisu wychodzą 3 makowce, po 35 cm każdy, ciasto jest mięciutkie, skórka wypieczona ... Zawsze go piekę na Boże Narodzenie - to już tradycja. Polecam!                               

 

makowiec zawijany

                                                                                                                                       1.

 

 

Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)

·         180 ml letniego mleka

·         150 g margaryny (lub masła), roztopionej, schłodzonej

·         6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)

·         45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych

·         6 łyżek cukru

·         1,5 łyżki oleju

·         pół łyżeczki soli

·         1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)

·         1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Masa makowa:

·         500 g maku

·         250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)

·         100 g rodzynków

·         50 g orzechów włoskich, posiekanych

·         1 łyżka miodu (można dać więcej i wtedy zmniejszyć ilość cukru)

·         olejek migdałowy do smaku

·         cynamon do smaku

·         1 łyżka miękkiej margaryny

·         kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania

·         1 łyżeczka suszonych drożdży

Ponadto:

·         lukier

·         trochę maku do dekoracji

·         pergamin/papier do pieczenia                                                         2.

·         olej

       Sposób wykonania.

Ciasto drożdżowe:

1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około        15 minut.
2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

Rada: By ciasto podczas pieczenia nie odklejało się od masy, dodaję                1 łyżeczkę suszonych drożdży i 2 łyżki bułki tartej by wchłonęła nadmierną ilość wody z maku.

Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby.

Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.

 

 

                                                                                                                   3.

Krótka obrazkowa instrukcja:

makowiec zawijany

 

makowiec zawijany

 

makowiec zawijany

 

makowiec zawijany

 

makowiec zawijany

                                                                                                                            4.

makowiec zawijany

 

makowiec zawijany

Piec w temperaturze 180 °C- 190  °C  przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

Przepis na lukier:

·         pół szklanki cukru pudru

·         2 - 3 łyżki gorącej wody

Rozetrzeć na gładką masę.

                                                                                                  Smacznego :)

 

                                                                                                     

 

 

 

 

                                                                                                        5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin