Przepisy-Zapiekanki.pdf

(227 KB) Pobierz
4305279 UNPDF
Zapiekanka z jajkami. 2 główki ałaty
6 jajek,
125 ml gtej mietany
ól
pieprz,
100 g mała
2 łyżki tartego parmezanu
Licie ałaty rozdzielid umyd wrzucid na 15 minut do
gotującej i oolonej wody Odcedzid grubo poiekad
Mało roztopid w rondelku dodad ałat duid na małym
ogniu aż do całkowitego odparowania wodyDodad
2 łyżki mietany wymiezad
Podduzoną ałat przełożyd do żaroodpornego
wymarowanego małem półmika Zrobid 6 zagłbieo
wbid do każdego jajko Poolid popieprzyd Polad jajka
reztą mietany poypad parmezanem
Piekarnik nagrzad do temperatury 250 t C Zapiekad w
nim potraw ok 10 minut Podawad gorącą z pieczywem Ryż po chioku{250 g ryżu
4 dymki,
250 g wołowiny
białko
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki ou ojowego
5 łyżek oleju łonecznikowego
2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina
4 ząbki czonku
łyżeczka mąki ziemniaczanej
kawałek korzenia imbiru lub imbir w prozku
3 litki kaputy pekiokiej
ól
pieprz.
Opłukany ryż zagotowad w półtorej zklanki oolonej
wody Zawinąd w koc Odtawid na 4 godz
Mio pokroid w paki Cebulki zczypiorek imbir i
czonek obrad i poiekadZ cukru połowy ou ojowego
i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka
porządzid marynat Marynowad w niej mio 15 minut
Olej rozgrzad na patelni Wrzucid czonek i cebul dodad
mio z marynatą i imbir mażyd na otrym ogniu przez
2 minuty cały cza miezając Dodad rezt alkoholu i
ou ojowego Połączyd z ryżem dodad ól i pieprz
poypad pokrojoną w paki kaputą
Zapiekanka z ziemniakami12 kg ziemniaków
30 dag otrego era (warmioki tylżycki cheddar)
2 zklanki mietany
2 jajka,
1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry lub myliwkiej
2 łyżki poiekanej natki pietruzki
2 łyżki mała lub margaryny
3 łyżki tartej bułki
ól
pieprz.
Ziemniaki obrad umyd pokroid w platerki obgotowad
5 min w lekko oolonej wodzie i odcedzid er zetrzed na
tarce Naczynie żaroodporne wymarowad małem i
poypad bułką tartą Układad w nim ziemniaki,
przeypując erem i przyprawamiZalad potraw mietaną
wymiezaną z jajkami poypad reztą era i przypraw
Zapiekad 25 min w piekarniku w temp 200 tC Przed
podaniem poypad natką Zapiekanka z winem™10 dag era gouda lub cheddar
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 grubych kromek pszennego pieczywa,
6 łyżek mała
1 roztarty ząbek czonku
6 jajek,
1/2 zklanki gtej mietany
1/2 szklanki bulionu z kostki,
ól
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki gorczycy
Mało dokładnie wymiezad z czonkiem Kromki chleba
(po odkrojeniu kórki) pomarowad małem czonkowym
ułożyd w naczyniu żaroodpornym małem do podu
mietan wymiezad z jakami winem bulionem i tartym
erem dodad przyprawy i oolid Polad chleb oem i
wtawid na 30 min do piekarnika o temp 180 tC Gorącą
zapiekank podawad z ałatką warzywną lub owocową Zapiekanka warzywna (wI)÷pół zlanki
ryżu
łyżka bulionu w prozku
cukinia,
wieży ogórek
papryka,
marchewka,
pietruszka,
puszka czerwonej fasoli,
2 cebule dymki,
10 dag boczku,
oregano i pieprz,
Na dno naczynia żaroodpornego wypad ryż zalad
bulionem rozpuzczonym w półtorej zklanki wody
Warzywa i boczek pokroid w kotk lub platry wymiezad
z aolą i ułożyd na ryżu poypad oregano i pieprzem
Naczynie przykryd i wtawid do piekarnika nagrzanego
do 180 topni C na 45 minut Podawad na gorąco
Zapiekanka z pczaku!25 dag pczaku
20 dag boczku wdzonego
cebula,
5 dag tłuzczu
10 dag żółtego era
włozczyzna bez kaputy
pieprz i ól
Ugotowad kaz na ypko Rozdrobnione warzywa
uduid w małej iloci tłuzczu podlewając odrobiną
wody Boczek pokroid w kotk (można go wczeniej
lekko podmażyd) cebul poiekad
kładniki wymiezad doprawid olą i pieprzem
przełożyd do żaroodpornego naczynia wysmarowanego
tłuzczem poypad utartym erem Zapiekad w gorącym
piekarniku około pół godziny Podawad z urówką
z kiszonej kapusty. Parówki zapiekane6 parówek (30 dag)
1 zklanka mleka kondenowanego niełodzonego
15 dag era warmiokiego lub tylżyckiego
2 łyżki wieżo tartego chrzanu
ól
pieprz.
Do rondelka wlad mleko dodad tarty er doprawid olą
i pieprzem Podgrzewad na małym ogniu tale miezając
aż o zgtnieje Parówki obrad z ołonek ułożyd w
naczyniu żaroodpornym zalad oem poypad chrzanem
i zapiekad 15 - 20 min w piekarniku, w temperaturze
200 tC Podawad z ziemniakami lub ryżem i urówką
Zamiat chrzanu można dodad 2 zmiażdżone ząbki
czosnku. Szparagi zapiekane.24 szparagi,
3 plastry szynki,
mietana
50 g mała
szklanka mleka,
100 g tartego żółtego era
łyżka mąki
tarta gałka muzkatołowa
ól
pieprz,
natka.
zparagi obrad opłukad Związad w pczki włożyd do
oolonego wrzątku gotowad 15 min Połow mała
topid wypad mąk podgrzewad nie rumieniąc. Stale
miezając wlewad zimne mleko dodad pieprz ól
zczypt gałki muzkatołowej Zetawid z ognia gdy o
i zagotuje Wymiezad z 4 łyżkami mietany reztą
mała i 75 g era Platry zynki przekroid na pół Połow
ou wlad do żaroodpornego półmika Pczki
odączonych zparagów owinąd zynką układad w
naczyniu zalad pozotałym oem poypad erem
Zapiekad ok 15 min w rozgrzanym piekarniku Przed
podaniem poypad poiekana pietruzką Zapiekanka z makaronu (wI)30 dag makaronu
(kolanka, rurki, nitki),
25 dag mia pieczonego lub duzonego
1 kostka przyprawy do zup,
5 dag cebuli,
4 dag tłuzczu
ól
pieprz,
2 dag tłuzczu do pomarowania ormy
2 dag tartej bułki
Makaron zalad dużą ilocią wrzącej oolonej wody
zamiezad gotowad 20 - 25 min odcedzid przelad na
cedzaku wrzącą wodą oączyd Cebul obrad poiekad
zrumienid na tłuzczu Mio gotowane duzone lub
pieczone przepucid przez mazynk Wzytkie
kładniki połączyd razem dodad kotk przyprawy do
zup rozpuszczoną w 1-2 łyżkach wody ól pieprz do
maku wymiezad Włożyd do rondla pomarowanego
tłuzczem poypanego tartą bułką Ma wyrównad
przycikając łyżką do dna i boków rondla Wtawid do
gorącego piekarnika na 30 min Gdy brzegi zapiekanki i
zrumienią okrążyd nożem dookoła may przyłożyd
okrągły półmiek i wyłożyd Makaron pokrajad na porcje
podawad z otrymi oami i urówką z warzyw Zapiekanka z ryby.40-50 dag iletów z dorza
15 dag boczku wdzonego
50 dag ziemniaków
10 dag cebuli,
20 dag groszku zielonego,
1 łyżka iekanej zieleniny
1-2 jaja,
1/4 l mleka,
5 dag era tartego tylżyckiego lub innego żółtego
ól
Ziemniaki umyd obrad opłukad pokrajad na cienkie
talarki Cebul obrad poiekad Boczek pokrajad na
niewielkie, cienkie platerki Filety podzielid na małe
płakie kawałki W rondlu do zapiekania ułożyd wartwami boczek ryb i ziemniaki poypując
każdą
wartw cebulą wieżym lub mrożonym zielonym
grozkiem oraz zczyptą oli Otatnią wierzchnią wartw
którą powinny tanowid platerki boczku zalad mlekiem
rozmiezanym z jajami i tartym erem Zapiec w gorącym
piekarniku (ok 30 min) i przed podaniem poypad iekaną
zieleniną Ryba zapiekana z pieczarkami.1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp,
szczupak) lub 60 dag iletów
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików
2 dag tłuzczu
10 dag cebuli,
4 dag tłuzczu do pieczenia
1/8 l mietany
5 dag era gouda lub tylżyckiego
ól
pieprz.
Ryb prawid opłukad odciąd głow odiletowad oolid
ułożyd na ogniotrwałym półmiku oblad tłuzczem
wtawid na 10-15 min do nagrzanego piekarnika, podpiec.
Pieczarki oczycid opłukad przyciąd trzony cienko
pozatkowad Dodad cebul pokrajaną w krążki tłuzcz
ól pieprz 1-2 łyżki wody duid 10 min Ryb wyjąd
pokryd pieczarkami oblad lekko ooloną mietaną
poypad tartym eremWtawid do nagrzanego piekarnika
na 15 min Gdy er i lekko zrumieni a ryba bdzie
mikka wyjąd Grzyby zapiekane80 dag grzybów
3 dag tłuzczu
5 dag cebuli,
ól
pieprz,
1/8 l mietany
4-6 dag era tylżyckiego
2 dag mała
2 dag tartej bułki
Grzyby oczycid opłukad wikze pokrajad mniejze
pozotawid w całoci Duid do mikkoci z tłuzczem
obraną pokrajaną cebulą i 2-3 łyżkami wody o
odparowad do grzybów dodad ól i pieprz wymiezad
ułożyd w kokilkach lub na półmiku do zapiekania zalad
mietaną poypad tartym erem zmiezanym z tartą
zrumienioną bułką kropid małem Wtawid do
piekarnika i zapiec. Lasagna al Forno.o30 dag gotowego makaronu lasagna,
Zgłoś jeśli naruszono regulamin