Potrawy jednogarnkowe.pdf

(88 KB) Pobierz
(Potrawy jednogarnkowe \226 wsz...)
Bigos z pħczakiem
1 kg kwaszonej kapusty
70 dag miħsa wieprzowego (w dawnej kuchni estoıskiej uŇywano solonej wieprzowiny)
10 dag pħczaku
sl
Kapustħ kiszonĢ uþoŇyę w emaliowanym garnku i zalaę wodĢ tak, aby jĢ tylko przykryþa.
Postawię na maþym ogniu, na kapuĻcie uþoŇyę kawaþki miħsa, a na nich -warstwħ opþukanego
pħcaku, lekko osolię, jeŇeli miħso nie byþo solone. Dusię pod przykryciem na bardzo maþym
ogniu ok.1 godz. Podawaę z gotowanymi ziemniakami.
Ziemniaki duszone ze Ļledziem
70 dag ziemniakw
2 jajka
25 dag ĻwieŇych Ļledzi
1 cebula
4-5 þyŇek oleju
pþ szklanki mleka
þyŇka mĢki
sl
Obrane ziemniaki, umyę, pokrajaę na cienkie talarki i przeþoŇyę do rondla lub naczynia
ogniotrwaþego wysmarowanego tþuszczem. Na warstwie ziemniakw uþoŇyę filety ze ĻwieŇych
Ļledzi, posypaę drobno posiekanĢ cebulĢ, podlaę trochħ wody (ok. poþowy szklanki), wlaę olej.
Naczynie postawię na pþytce azbestowej na niewielkim ogniu i dusię potrawħ pod przykryciem,
aŇ ziemniaki zmiħknĢ. Wtedy roztrzepaę jajka, dodajĢc mleko i mĢkħ, zalaę potrawħ i wstawię
naczynie do rozgrzanego piekarnika na 10-15 min. Podawaę od razu z surwkami lub zielonĢ
saþatĢ.
BIGOS JARZYNOWY
6 þyŇek oliwy
6 Ļrednich cebul
2 mþode kabaczki
4 Ļrednie pomidory
2 jaja
2 duŇe strĢki papryki
2 þyŇeczki soli
W naczyniu o grubym dnie podgrzaę oliwħ. Wrzucię grubo siekanĢ cebulħ i pokrojone w kostkħ
454487612.001.png
kabaczki oraz paprykħ krajanĢ w paski. Posolię, wymieszaę, przykryę, ogieı i dusię ok. 40 min.,
mieszajĢc od czasu do czasu, aŇ jarzyny bħdĢ miħkkie. Do innego garnka wþoŇyę pomidory,
drobno krajane, bez skrki i pestek. Wlaę odrobinħ wody, zagotowaę i dusię na maþym ogniu,
do uzyskania konsystencji piure. Masħ dodaę do przygotowanych poprzednio warzyw i
podgrzewaę przez chwilħ, mieszajĢc i uwaŇajĢc, by potrawa siħ nie rozgotowaþa. Przyprawię
solĢ do smaku. WyþoŇyę na pþmisek, przybraę jajem ugotowanym na twardo. Danie to podaje
siħ zwykle do smaŇonych i pieczonych miħs.
BIGOS GALICYJSKI
1 gþwka kapusty (ok. 1 kg)
2 kg ziemniakw
20 dag biaþej fasoli
koĻę od szynki
15 dag boczku
10 dag sþoniny
Fasolħ namoczyę przez noc w 1 l zimnej wody. Nastħpnie gotowaę w tej samej wodzie fasolħ,
koĻę oraz boczek. Gdy woda prawie siħ wygotuje, dolaę trochħ zimnej wody i - kiedy znw siħ
wygotuje Î wlaę ponownie 3 l wody. Gdy zacznie wrzeę, wþoŇyę pokrojonĢ w kostkħ sþoninħ i
gotowaę na wolnym ogniu, a potem dodaę ziemniaki pokrojone w 2-centymetrowĢ kostkħ i
drobno poszatkowanĢ kapustħ. Posolię i gotowaę przez 1 godz. Po zdjħciu z ognia wstawię do
ciepþego piekarnika. Potrawa powinna byę kilkakrotnie odgrzewana, gdyŇ nabiera wwczas
smaku.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin