Ciasteczka z kleiku ryżowego.doc

(94 KB) Pobierz
Ciasteczka z kleiku ryżowego

Ciasteczka z kleiku ryżowego

Składniki:

·         1 paczka kleiku ryżowego (190 g); bezsmakowego

·         3 jajka

·         1 kostka miękkiego masła (250 g)

·         1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

·         pół szklanki cukru

·         cukier waniliowy (16 g) (niekoniecznie)

·         4 czubate łyżki wiórek kokosowych

·         4 czubate łyżki sezamu

Ponadto:

·         dżem do wypełnienia ciastek

Wszystkie składniki połączyć razem, wyrobić.

Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną). W każdej kulce zrobić wglębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.

Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut (piekłam około 15 minut), do ciemnozłotego koloru.

Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem (jeśli dżem jest kupny, najpraktyczniejszy jest wyciskany).

Z przepisu wyszły mi 2 duże talerze ciastek.

Smacznego :)

Ciasteczka z kleiku ryżowego

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin