Czekoladowe ciasteczka na maślance.doc

(761 KB) Pobierz
Czekoladowe ciasteczka na maślance

Czekoladowe ciasteczka na maślance

Składniki:

·         2 szklanki mąki pszennej

·         1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

·         1/2 łyżeczki soli

·         115 g masła (potrzebne będzie roztopione gorące)

·         3/4 szklanki kakao (ok.60g)

·         1 1/2 szklanki drobnego cukru (na zdjęciach widać, że użyłam zwykłego)

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         2/3 szklanki maślanki

·         2 szklanki pokrojonej na drobne kawałki czekolady mlecznej i/lub gorzkiej

·         kilka kropel aromatu śmietankowego (niekoniecznie)

Wykonanie:

  1. Mąkę pszenną przesiać razem z sodą i solą.
  2. Masło roztopić w małym garnuszku lub mikrofali.
  3. Do przygotowanej misy wlać gorące masło, dodać kakao i zmiksować na gładką masę.
  4. Następnie dodać cukier, ekstrakt z wanilii, maślankę oraz kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie), dalej miksować.
  5. Dalej miksując, powoli wsypywać mąkę.
  6. Dodać czekoladowe kawałki i wymieszać. Ciasto może wyjść dość klejące.
  7. Do przygotowanej wysmarowanej masłem (lub też wyłożonej teflonową/silikonową matą) blaszce nakładać łyżką ciasto (ok. 1/2 łyżki na jedno ciasteczko), pozostawiając spore odległości między ciastkami.
  8. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-12 minut.
  9. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce do lekkiego ostygnięcia i dopiero po kilku minutach przełożyć i wystudzić na kratce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin