Sałatka warzywna.doc

(24 KB) Pobierz
Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Kuchnia chińska Sałatka warzywna - Przepis na 4 osoby Potrawa ta ujawnia podstawy techniki smażenia warzyw. Kompozycja z innych gatunków warzyw utworzy równie barwny dodatek.  - 5 ml/1 łyżka oleju - 1 ząbek czosnku, rozgnieciony - 2,5 cm świeżego imbiru, poszatkowanego - 4 liście kapusty pekińskiej, poszatkowane - 60 g płaskich pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki - 60 g kiełków bambusa, w plasterkach - 3 łodygi selera naciowego, pokrojone ukośnie - 60 g miniaturowej kukurydzy (większe podzielone na połówki) - 1 mała czerwona papryka, bez Śródków, pestek, pokrojona w cienkie plasterki - 60 g kiełków fasoli - 30 ml/2 łyżki jasnego sosu sojowego - odrobina oleju sezamowego - sól i pieprz - 3 pomidory, bez skorki i pestek, poćwiartowane
1. Na patelni z półokrągłym dnem rozgrzej olej i włóż składniki w podanej kolejności, zostawiając pomidory na sam koniec.
2. W celu łatwiejszego obrania skorki z pomidorów, oderwij ogonki i wrzuć na 5 sekund do wrzątku.
3. Wyjmij łyżką cedzakowa i włóż do miski z zimna woda. To ułatwia odchodzenie skorki. Wytnij ślad po kielichu małym, ostrym nożem.
4. Przekrój pomidory na połówki, a następnie na ćwiartki. łyżeczką albo nożem z ząbkami usuń pestki i gniazda nasienne.
5. Duś warzywa przez około 2 minuty. Połącz z sosem sojowym oraz olejem sezamowym i dodaj pomidory. Zagrzej przez 30 sekund i natychmiast podawaj.
 

Porady szefa kuchni!
Krok 2. W celu obrania pomidorów ze skorki, włóż je do wrzątku na 5 sekund. Bardzo dojrzałym pomidorom wystarczy krótszy czas.
Krok 3. Przełóż do zimnej wody, by przerwać proces gotowania. Skórka łatwo się złuszczy.
Krok 4. Pokrój na ćwiartki i usuń pestki, gniazda nasienne oraz sok łyżeczką albo nożem z ząbkami.
Warianty. Można dodać innych warzyw, takich jak brokuły, kalafior, groszek, cukinia czy fasola.
Czas. Przygotowanie zajmuje około 25 minut, a duszenie trwa około 3 minut.
Sposoby podawania. Podaje się jako warzywny dodatek albo wegetariańskie danie główne ze zwykłym lub smażonym ryżem.

Składniki:
po 750 g: pomidorów, bakłażanów i cukini,
3 cebule,
150 g tartego sera,
50 g tartej bułki,
1 szklanka oliwy

Przygotowanie:

Cukinie i bakłażany obrać i pokroić na plasterki. Obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie odsączyć. Pomidory pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić i przesmażyć w 3 łyżkach oliwy. Naczynie żaroodporne wyłożyć cebulą i układać warstwami bakłażany, cukinie i pomidory, przesypując każdą warstwę solą, pieprzem oraz serem i polewając oliwą. Zakończyć warstwą pomidorów i posypać tartą bułką. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C na ok. 40 min

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin