WYBRANE PRZEPISY - MixSy.doc

(58 KB) Pobierz

 

WYBRANE PRZEPISY MixSy

 

 

Kawa Cappucino – mrożona

 

Składniki:

- 1 szklanka mleka 0% lub 0,5% tłuszczu – ( zimne, ok. 1 godz. w zamrażarce)

- 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczanej

- 2 Łyżki cukru ( zmielonego w procesorze – młynku)

- dodatki : rum, czekolada, orzechy, cukier waniliowy

Wykonanie:

Do naczynia litrowego wlać mleko dodać kawę i ubić – ubijaczką, dodać cukier i dodatki w/g uznania.

 

Kawa Cappucino – na gorąco

 

Składniki:

- 1 szklanka mleka gorącego

- 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczanej

- 2 Łyżki cukru

- dodatki : cukier waniliowy ,rum, amaretto

Wykonanie:

Do naczynia litrowego wlać mleko i ubić – ubijaczką, dodać kawę, cukier i ubijać- ubijaczką, dodatki wg uznania.

 

Ptasie mleczko

 

Składniki:

- 1 szklanka mleka 0% lub 0,5% tłuszczu – ( zimne, ok. 1 godz. w zamrażarce)

- 1 galaretka w/g uznania – zalać 0,5 szklanki gotującej wody, dokładnie wymieszać  – ostudzić

Wykonanie:

Do naczynia litrowego wlać mleko i ubijać – ubijaczką , dodać wystudzona galaretkę i razem wszystko ubić.

 

Deser Kokosowy  -„ Mallibu”

 

Składniki:

- 1 szklanka mleka 0% lub 0,5% tłuszczu – ( zimne, ok. 1 godz. w zamrażarce)

- 4 łyżeczki cukru

2 łyżeczki wiórek kokosowych

- 0,25 ml. białej wódki

 

 

Szejk truskawkowy

 

Składniki:

- 1 szklanka mleka 0% lub 0,5% tłuszczu – ( zimne, ok. 1 godz. w zamrażarce)

- 4 Łyżki cukru ( zmielonego w procesorze – młynku)

- 1 szklanka truskawek mrożonych

- 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej

Wykonanie:

Do naczynia litrowego wlać mleko ubijać ubijaczką, dodać truskawki, cukier na koniec wodę mineralną.

 

Szejk bananowy

 

Składniki:

- 1 szklanka mleka 0% lub 0,5% tłuszczu – ( zimne, ok. 1 godz. w zamrażarce)

- 2 Łyżki cukru ( zmielonego w procesorze – młynku,

- 4 kostki czekolady – ( zmiksować w procesorze – młynku),

- 1-2 dojrzałe banany

Wykonanie:

Do naczynia litrowego wlać mleko ubijać - ubijaczką, dodać cukier , czekoladę, banany – wszystko na koniec wodę mineralną.

 

Słodki deserek

 

              Składniki:

- 0,5 szklanki mleka 0% lub 0,5% tłuszczu – (zimne, ok. 1 godz.

w zamrażarce),

- 250 dag sera białego,

- owoce lub dżem owocowy wg uznania,

- 3 łyżki cukru( zmielonego w procesorze – młynku,)

Wykonanie:

              Wszystkie składniki włożyć do naczynia i zmiksować

nożem uniwersalnym

 

Kubusie”

 

              Składniki:

              - marchew – 10 sztuk,

              - owoce wg uznania : truskawki, jabłka, brzoskwinie, morele, banan,

- 1 szklanka cukru,

- 2 szklanki wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagotować. Po zagotowaniu zmiksować

nożem uniwersalnym

Krem orzechowy

 

Składniki:                                                                                                 

12 dkg cukru

1 paczka orzechów laskowych

1 gorzka czekolada

2/3 kostki masła

pół szklanki mleka zagęszczonego

Dodatki:

chleb

bułka

tosty

 

Sposób wykonania:

W młynku mixSy zemleć w następującej kolejności: cukier, orzechy, czekoladę. Przełożyć wszystko do pojemnika vacSy 2l (VG-013-20), dodać masło i zalać gorącym mlekiem. Miksować (bieg 2, nóż uniwersalny) przez 2 min. Krem przełożyć do pojemnika vacSy 0,5l (VG-013-05).

Przechowywać w chłodnym miejscu.

 

Lody truskawkowe

 

Składniki:

0,5kg mrożonych truskawek

1 szklanka schłodzonej, słodkiej śmietanki (30%)

słodzik lub cukier do smaku

 

Sposób wykonania:

Truskawki umieścić w  wysokim pojemniku VacSy 2,6l (VG-012-23). Zalać śmietanką i odstawić na 2-3 min. Następnie miksować (bieg 2, nóż uniwersalny) przez ok. 3 min. Lody umieścić w zamrażarce.

 

Likier jajeczny

 

Składniki:

3 żółtka

3 całe jajka

25 dkg cukru pudru                                                                     

1 paczka cukru waniliowego

1 szklanka spirytusu

pół szklanki wody

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

 

Sposób wykonania:

3 żółtka i 3 całe jaka miksować z cukrem w pojemniku vacSy 2l (VG-013-20, bieg 2, nóż ubijaczka) przez 2 min. Następnie stopniowo dodawać do jajek zmieszany z wodą spirytus, nie przestając miksować. Na końcu wlać mleko skondensowane rozmieszane z cukrem waniliowym i miksować jeszcze przez ok. 30 sek.

 

 

Sernik na zimno

 

Składniki:

- 1 szklanka mleka 0% lub 0,5% tłuszczu – ( zimne, ok. 1 godz. w zamrażarce),

- 2 galaretki wg uznania – zalać w 1 szklanką gotującej wody – ostudzić,

- 1 kostka białego sera ”krówka” – 250 gram.

Sposób wykonania:

Do naczynia litrowego ubijać – ubijaczką, dodać biały ser i zimną galaretką. Wszystko ubić.

 

Ptysiowe ciasto

 

1.     warstwa –  biszkopty lub biszkopt,

2.     warstwa – Sernik na zimno – przepis  j/ w,

3.     warstwa -  Ptasie mleczko  - przepis w/g  Zeptera,

4.     warstwa – Owoce, np. truskawki, brzoskwinie, czarna porzeczka,

5.     warstwa – 1 galaretka wg uznania, rozpuszczona w 1,5 szklanki wody.

 

Makowiec

Spód:

-1 kostka margaryny lub masła,

-3 szkl. mąki,

-1 szkl. cukru,

-2 jajka,

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier utrzeć z jajkami, dodać margarynę, mąkę wymieszaną

z proszkiem i zagnieść ciasto.

Mak:

- 0,5 kg maku – zmielić w procesorze – młynku,

- 3 szkl. mleka,

- 12 łyżek cukru,

¾ kostki masła lub margaryny,

- 1 budyń śmietankowy – ( DELEKTA na 3 szkl. mleka),

- 2 jajka.

              Mleko zagotować z cukrem i budyniem, dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia, następnie włożyć zmiksowany mak i wymieszać. Ubić jajka i dodac do przestudzonej masy makowej.

 

Kruszonka:

- 50 dag mąki,

- 1 szkl. cukru,

- 20 dag masła,

- 1 cukier waniliowy.

              Wyłożyć kolejno warstwy i piec 1 godz. W temp. 180 stopni

Ciasto drożdżowe

 

Składniki:

- 1 jajko,

- 3 żółtka,

- 0,5 kostki „ KASIA” – roztopić,

- 0,5 szklanki cukru,

- 2 łyżki oleju,

- 5 dag drożdży, zasypać szczyptą soli – rozpuścić,

- 3,5 szkl. mąki,

- ¾ szklanki mleka.

Sposób wykonania:

              Cukier z jajkami utrzeć , dodać pozostałe składniki – wszystko zmiksować ‘diabełkiem”

Pozostawić do wyrośnięcia! Piec 45 min. W temp 170 stopni.

 

 

PĄCZKI

 

Składniki:

 

1 kg mąki

8 żółtek

10 dkg cukru

8 dkg drożdży

1 literatka oliwy

10 dkg masła – rozpuścić

1 litr mleka - podgrzać

Cukier puder – obsypać ciepłe po usmażeniu.

 

Sposób wykonania:

8 żółtek rozetrzeć z cukrem do białości, dodać pokruszone drożdże oraz powoli lać oliwę. Następnie dodać roztopione (zimne) masło. Na koniec mąkę i mleko około ¾ - 1 litra – ciepłe. Wyrobić! Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Do patelni włożyć 1 kg smalcu lub olej – roztopić i jak będzie rozgrzany wkładać pączki.

Smażyć z każdej strony.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 



Majonez

 

Składniki:

1 jajko

1 szklanka oleju

2 łyżki musztardy

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki majonezu włożyć do kubka. Należy pamiętać, że przy przygotowaniu majonezu produkty powinny mieć jednakową temperaturę. Następnie miksować (nóż trzepaczka, bieg 1 i 2 na zmianę) przez ok. 1 min. Aby uzyskać majonez bardziej gęsty należy dodać łyżkę ciepłej wody.

 

 

Serek fromage czosnkowy

 

Składniki:                                         

1 ząbek czosnku

25 dkg sera białego

4 łyżki słodkiej śmietanki (30%)

1 łyżeczka masła

sól, pieprz, Vegeta

Dodatki:

koperek

natka piertuszki

cebula

pomidor

papryka

 

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki włożyć do kubka i miksować (bieg 2, nóż uniwersalny) tak długo, aż masa stanie się puszysta.

Serek można przyrządzić z dowolnymi składnikami: koperkiem, natką pietruszki, cebulą, pomidorami lub papryką..

 

Pasta selerowa

- 10 dag selera surowego zmiksować w procesorze – młynku,

- 2-3 łyżki majonezu,

Wszystko wymieszać.

 

Pasta śledziowa

- 4-5 płatów śledziowych,

- 1 jabłko,

- 1 ogórek konserwowy,

- cebula,

- 2-3 łyżki śmietany lub majonezu lub ketchupu.

Płaty pokroić, dodać pozostałe składniki, ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin