WYBRANE PRZEPISY – MixSy
Kawa Cappucino – mrożona
Składniki:
- 1 szklanka mleka 0% lub 0,5% tłuszczu – ( zimne, ok. 1 godz. w zamrażarce)
- 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczanej
- 2 Łyżki cukru ( zmielonego w procesorze – młynku)
- dodatki : rum, czekolada, orzechy, cukier waniliowy
Wykonanie:
Do naczynia litrowego wlać mleko dodać kawę i ubić – ubijaczką, dodać cukier i dodatki w/g uznania.
Kawa Cappucino – na gorąco
- 1 szklanka mleka gorącego
- 2 Łyżki cukru
- dodatki : cukier waniliowy ,rum, amaretto
Do naczynia litrowego wlać mleko i ubić – ubijaczką, dodać kawę, cukier i ubijać- ubijaczką, dodatki wg uznania.
Ptasie mleczko
- 1 galaretka w/g uznania – zalać 0,5 szklanki gotującej wody, dokładnie wymieszać – ostudzić
Do naczynia litrowego wlać mleko i ubijać – ubijaczką , dodać wystudzona galaretkę i razem wszystko ubić.
Deser Kokosowy -„ Mallibu”
- 4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki wiórek kokosowych
- 0,25 ml. białej wódki
Szejk truskawkowy
- 4 Łyżki cukru ( zmielonego w procesorze – młynku)
- 1 szklanka truskawek mrożonych
- 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
Do naczynia litrowego wlać mleko ubijać ubijaczką, dodać truskawki, cukier na koniec wodę mineralną.
Szejk bananowy
- 2 Łyżki cukru ( zmielonego w procesorze – młynku,
- 4 kostki czekolady – ( zmiksować w procesorze – młynku),
- 1-2 dojrzałe banany
Do naczynia litrowego wlać mleko ubijać - ubijaczką, dodać cukier , czekoladę, banany – wszystko na koniec wodę mineralną.
Słodki deserek
- 0,5 szklanki mleka 0% lub 0,5% tłuszczu – (zimne, ok. 1 godz.
w zamrażarce),
- 250 dag sera białego,
- owoce lub dżem owocowy wg uznania,
- 3 łyżki cukru( zmielonego w procesorze – młynku,)
Wszystkie składniki włożyć do naczynia i zmiksować
nożem uniwersalnym
„Kubusie”
- marchew – 10 sztuk,
- owoce wg uznania : truskawki, jabłka, brzoskwinie, morele, banan,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki wody
Wszystkie składniki zagotować. Po zagotowaniu zmiksować
Krem orzechowy
12 dkg cukru
1 paczka orzechów laskowych
1 gorzka czekolada
2/3 kostki masła
pół szklanki mleka zagęszczonego
Dodatki:
chleb
bułka
tosty
Sposób wykonania:
W młynku mixSy zemleć w następującej kolejności: cukier, orzechy, czekoladę. Przełożyć wszystko do pojemnika vacSy 2l (VG-013-20), dodać masło i zalać gorącym mlekiem. Miksować (bieg 2, nóż uniwersalny) przez 2 min. Krem przełożyć do pojemnika vacSy 0,5l (VG-013-05).
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Lody truskawkowe
0,5kg mrożonych truskawek
1 szklanka schłodzonej, słodkiej śmietanki (30%)
słodzik lub cukier do smaku
Truskawki umieścić w wysokim pojemniku VacSy 2,6l (VG-012-23). Zalać śmietanką i odstawić na 2-3 min. Następnie miksować (bieg 2, nóż uniwersalny) przez ok. 3 min. Lody umieścić w zamrażarce.
Likier jajeczny
3 żółtka
3 całe jajka
25 dkg cukru pudru
1 paczka cukru waniliowego
1 szklanka spirytusu
pół szklanki wody
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
3 żółtka i 3 całe jaka miksować z cukrem w pojemniku vacSy 2l (VG-013-20, bieg 2, nóż ubijaczka) przez 2 min. Następnie stopniowo dodawać do jajek zmieszany z wodą spirytus, nie przestając miksować. Na końcu wlać mleko skondensowane rozmieszane z cukrem waniliowym i miksować jeszcze przez ok. 30 sek.
Sernik na zimno
- 1 szklanka mleka 0% lub 0,5% tłuszczu – ( zimne, ok. 1 godz. w zamrażarce),
- 2 galaretki wg uznania – zalać w 1 szklanką gotującej wody – ostudzić,
- 1 kostka białego sera ”krówka” – 250 gram.
Do naczynia litrowego ubijać – ubijaczką, dodać biały ser i zimną galaretką. Wszystko ubić.
Ptysiowe ciasto
1. warstwa – biszkopty lub biszkopt,
2. warstwa – Sernik na zimno – przepis j/ w,
3. warstwa - Ptasie mleczko - przepis w/g Zeptera,
4. warstwa – Owoce, np. truskawki, brzoskwinie, czarna porzeczka,
5. warstwa – 1 galaretka wg uznania, rozpuszczona w 1,5 szklanki wody.
Makowiec
Spód:
-1 kostka margaryny lub masła,
-3 szkl. mąki,
-1 szkl. cukru,
-2 jajka,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier utrzeć z jajkami, dodać margarynę, mąkę wymieszaną
z proszkiem i zagnieść ciasto.
Mak:
- 0,5 kg maku – zmielić w procesorze – młynku,
- 3 szkl. mleka,
- 12 łyżek cukru,
¾ kostki masła lub margaryny,
- 1 budyń śmietankowy – ( DELEKTA na 3 szkl. mleka),
- 2 jajka.
Mleko zagotować z cukrem i budyniem, dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia, następnie włożyć zmiksowany mak i wymieszać. Ubić jajka i dodac do przestudzonej masy makowej.
Kruszonka:
- 50 dag mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 20 dag masła,
- 1 cukier waniliowy.
Wyłożyć kolejno warstwy i piec 1 godz. W temp. 180 stopni
Ciasto drożdżowe
- 1 jajko,
- 3 żółtka,
- 0,5 kostki „ KASIA” – roztopić,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 5 dag drożdży, zasypać szczyptą soli – rozpuścić,
- 3,5 szkl. mąki,
- ¾ szklanki mleka.
Cukier z jajkami utrzeć , dodać pozostałe składniki – wszystko zmiksować ‘diabełkiem”
Pozostawić do wyrośnięcia! Piec 45 min. W temp 170 stopni.
PĄCZKI
1 kg mąki
8 żółtek
10 dkg cukru
8 dkg drożdży
1 literatka oliwy
10 dkg masła – rozpuścić
1 litr mleka - podgrzać
Cukier puder – obsypać ciepłe po usmażeniu.
8 żółtek rozetrzeć z cukrem do białości, dodać pokruszone drożdże oraz powoli lać oliwę. Następnie dodać roztopione (zimne) masło. Na koniec mąkę i mleko około ¾ - 1 litra – ciepłe. Wyrobić! Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Do patelni włożyć 1 kg smalcu lub olej – roztopić i jak będzie rozgrzany wkładać pączki.
Smażyć z każdej strony.
Smacznego!
Majonez
1 jajko
1 szklanka oleju
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Wszystkie składniki majonezu włożyć do kubka. Należy pamiętać, że przy przygotowaniu majonezu produkty powinny mieć jednakową temperaturę. Następnie miksować (nóż trzepaczka, bieg 1 i 2 na zmianę) przez ok. 1 min. Aby uzyskać majonez bardziej gęsty należy dodać łyżkę ciepłej wody.
Serek fromage czosnkowy
1 ząbek czosnku
25 dkg sera białego
4 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
1 łyżeczka masła
sól, pieprz, Vegeta
koperek
natka piertuszki
cebula
pomidor
papryka
Wszystkie składniki włożyć do kubka i miksować (bieg 2, nóż uniwersalny) tak długo, aż masa stanie się puszysta.
Serek można przyrządzić z dowolnymi składnikami: koperkiem, natką pietruszki, cebulą, pomidorami lub papryką..
Pasta selerowa
- 10 dag selera surowego zmiksować w procesorze – młynku,
- 2-3 łyżki majonezu,
Wszystko wymieszać.
Pasta śledziowa
- 4-5 płatów śledziowych,
- 1 jabłko,
- 1 ogórek konserwowy,
- cebula,
- 2-3 łyżki śmietany lub majonezu lub ketchupu.
Płaty pokroić, dodać pozostałe składniki, ...
madzialena.85