Rafaello na krakersach
Masa rafaello: 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego ¾ szklanki cukru 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ½ litra mleka 25 dag masła 15 dag wiórków kokosowych Ponadto: 2 paczki krakersów 5 dag wiórków kokosowych listki dekoracyjne
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ½ szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczna, gotować, aż uzyska się konsystencję budyniu i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy rafaello dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na dnie dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy rafaello, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i dowolnie udekorować listkami czekoladowymi. Gotowe rafaello włożyć do lodówki na około 6 godzin.
Smacznego.
leopardg