Składniki
Masa podstawowa:1 kostka masła( lub margaryny )1 1/2 szklanki cukru1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego3 łyżki wody3 łyżki kakaoolejek rumowy lub arakowy1 1/2 łyżki spirytusu lub octuCiasto:1 1/2 szklanki mąki1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4-5 jajek ( białko ubijamy na pianę )
Składniki na masę podstawowa wrzucamy do garnka - najlepiej takiego do gotowania mleka.Gotujemy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia cukru.Gdy masa jest juz jednolita odlewamy jej ok 0,5 szklanki pozostałą odstawiamy do wystygnięcia ( użyjemy jej jako polewy )Kiedy masa w garnku już nam przestygnie dodajemy składniki na ciasto-czyli :make , żółtka i proszek do pieczenia a na końcu ubitą na sztywno pianę.Smarujemy foremkę do ciasta i wysypujemy ja bułka tartą- do tak przygotowanej wlewamy ciasto i pieczemy ok 50 min w piekarniku o temperaturze ok 180st.Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu wyciągamy MURZYNKA i smarujemy odstawioną wcześniej w szklance masą-polewą.Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.Foremka - może być "keksówka" lub "tortownica".Moja uwaga _ osobiście robiąc masę olejek i spirytus dodaję pod sam koniec ,gdy juz cukier się rozpuści.Można MURZYNKA przed polaniem polewą przekroić na pół i przełożyć dżemem lub kremem do tortów.-wg uznania i wg własnego smaku.Ten murzynek wart jest spróbowania - naprawdę !! POLECAM !!
bogna6316