Składniki:
· 1 kg sera twarogowego tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 5 jajek (osobno żółtka i białka)
· 6 cytryn (do otarcia skórki, bez białego albedo - jest gorzkie) + sok z jednej
· 125 g miękkiego masła
· 1 ¼ szklanki cukru (lub więcej, jeśli lubicie mocno słodkie serniki, mi tyle wystarczyło)
Żółtka utrzeć z cukrem do białości (ja robię to mikserem z przystawką do ubijania białek). Dodać resztę składników, poza białkami, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Masę serową wylać do tortownicy o średnicy 23 cm. Piec około 50 minut - do 1 godziny w temperaturze 170ºC (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego :)
bogna6316