W misce wymieszać suche składniki:
· 2,5 szklanki mąki
· od 1/2 do 3/4 szklanki cukru
· szczypta soli
· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
· ewentualnie 1 łyżeczka cukru waniliowego
W drugiej misce wymieszać mokre składniki:
· 100 g masła (rozpuszczonego wcześniej)
· 1 szklanka mleka lub jogurtu lub kefiru lub maślanki (jeśli jogurt jest gęsty,to można dodać jeszcze 1/4 szklanki)
· 2 jajka
Do miski z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników.
Ser twarogowy (250 g) wymieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera. Uwaga: nie wypełniać foremek po brzegi - ja nałożyłam ok 3/4.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C.
bogna6316