Składnik
Logo
Ilość
Czego
mąka
250
gramów
proszek do pieczenia
2,5
łyżek deserowych
sól
1
szczypta
migdały posiekane
50
morele suszone, posiekane
100
marcepan pokrojony w kostkę
125
sok z pomarańczy
mililitrów
jajka
2
sztuk
cukier
skórka otarta z pomarańczy
mleko
szklanek
olej
90
Przesiać mąkę do miski, wsypać proszek i sól. Zmielić robotem kuchennym migdały, morele i marcepan z sokiem pomarańczowym na gładką masę. Jajka ubić z cukrem, skórką pomarańczową, mlekiem i olejem. Stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Wysmarowane masłem 12 foremek, wypełnić do połowy ciastem, włożyć do każdej po trochu migdałowo-morelowej masy i przykryć pozostałym ciastem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek i podawać.
bogna6316