Sandacz z pieczarkami.doc

(21 KB) Pobierz
Sandacz z pieczarkami

Sandacz z pieczarkami

 



1 kg sandacza
15 dag pieczarek
4 dag margaryny
3 dag mąki
3 dag tłuszczu
sól
zielenina

Sandacza ogolić, w tym celu należy użyć cienkiego, ostrego noża, który należy trzymać płasko, lekko odchylając ostrze ku górze. Następnie sprawić, usuwając płetwy i wnętrzności, opłukać , odfiletować ze skóry i pokroić na porcje.

Pieczarki oczyścić z ziemi, opłukać, oddzielić trzony od kapeluszy, pokropić w cienkie plasterki. 2 dag margaryny rozgrzać na patelni, włożyć pieczarki, osuszyć, przykryć pokrywką, wlać łyżkę wody, dusić powoli 10-15 minut. Porcje ryby posolić, oprószyć mąką, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Włożyć do piekarnika lub dosmażyć na małym ogniu, na wierzch dać margarynę. Usmażoną rybę ułożyć na ogrzanym półmisku. Każdą porcję ryby przybrać pieczarkami i zieleniną

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin