Sandacz z pieczarkami
1 kg sandacza15 dag pieczarek 4 dag margaryny3 dag mąki3 dag tłuszczusólzielenina
Sandacza ogolić, w tym celu należy użyć cienkiego, ostrego noża, który należy trzymać płasko, lekko odchylając ostrze ku górze. Następnie sprawić, usuwając płetwy i wnętrzności, opłukać , odfiletować ze skóry i pokroić na porcje. Pieczarki oczyścić z ziemi, opłukać, oddzielić trzony od kapeluszy, pokropić w cienkie plasterki. 2 dag margaryny rozgrzać na patelni, włożyć pieczarki, osuszyć, przykryć pokrywką, wlać łyżkę wody, dusić powoli 10-15 minut. Porcje ryby posolić, oprószyć mąką, smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Włożyć do piekarnika lub dosmażyć na małym ogniu, na wierzch dać margarynę. Usmażoną rybę ułożyć na ogrzanym półmisku. Każdą porcję ryby przybrać pieczarkami i zieleniną
bogna6316