6 jajek2 żółtka150g mączystych ziemniaków1/2 łyżeczki soli1 łyżka pikantnej musztardy1 łyżka winnego octu1/8 l oliwy z oliwektrochę bulionu mięsnego30 g wędzonego łososia2 pęczki koperku2 plasterki salamipietruszkałyżeczka kawioru2 trójkąty z cytryny1 plasterek łososiaszczypiorek2 kawałki mięsa z kraba1 oliwa z papryczką w środkuliść sałaty1 pomidor
Jajka ugotować, schłodzić w zimnej wodzie i obrać. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze ciepłe utłuc. Zrobić puree z dodatkiem soli, musztardy i octu. Dodać żółtka i oliwę oraz tyle bulionu, aby puree-krem można było wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego. Doprawić do smaku i napełnić kremem rękaw cukierniczy. Jajka przekroić wzdłuż, przybrać kremem i pozostałymi składnikami.Pomidora pokroić spiralnie i ułożyć w różyczkę na środku półmiska.
bogna6316