Zupa-krem z jarzyn.doc

(98 KB) Pobierz
Zupa- krem z jarzyn

Zupa- krem z jarzyn

składniki

·         100 g zielonego groszku

·         2 marchewki

·         1 kalarepka

·         ½ kalafiora

·         ½ selera

·         1 pietruszka

·         2 łyżki masła

·         1 łyżka mąki

·         1 łyżka pokrojonej

·         natki pietruszki

·         sól, pieprz

Sposób przygotowania

1.     Marchewki, kalarepkę, pietruszkę, seler obrać, opłukać, zalać 1,5 l wody, dodać podzielony na różyczki kalafior, opłukany zielony groszek i osolić. Gotować 30 minut.

2.     Usunąć seler i pietruszkę, pozostałe warzywa zmiksować z wywarem.

3.     Mąkę przesmażyć na 1 łyżce masła. Rozprowadzić 200 ml zupy, połączyć z pozostałą zupą. Gotować 5 minut mieszając.

4.     Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę, pozostałe masło i podawać z lanymi lub kładzionymi kluseczkami.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin