· 100 g zielonego groszku
· 2 marchewki
· 1 kalarepka
· ½ kalafiora
· ½ selera
· 1 pietruszka
· 2 łyżki masła
· 1 łyżka mąki
· 1 łyżka pokrojonej
· natki pietruszki
· sól, pieprz
1. Marchewki, kalarepkę, pietruszkę, seler obrać, opłukać, zalać 1,5 l wody, dodać podzielony na różyczki kalafior, opłukany zielony groszek i osolić. Gotować 30 minut.
2. Usunąć seler i pietruszkę, pozostałe warzywa zmiksować z wywarem.
3. Mąkę przesmażyć na 1 łyżce masła. Rozprowadzić 200 ml zupy, połączyć z pozostałą zupą. Gotować 5 minut mieszając.
4. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę, pozostałe masło i podawać z lanymi lub kładzionymi kluseczkami.
bogna6316