09. HIGIENICZNE I CHIRURGICZNE MYCIE RĄK.pdf
(
292 KB
)
Pobierz
CHIRURGICZNE I HIGIENICZNE MYCIE RĄK
mgr Grażyna Rojek
CHIRURGICZNE I HIGIENICZNE MYCIE RĄK
„Wszystko jest w rękach człowieka. Dlatego należy myć je często.” S.J. Lec
Historia chirurgii odnotowała wiele niepowodzeń związanych z zakażeniem ran
operacyjnych poprzez kontaminację rękoma lekarzy. Wydawało się, że spostrzeżenia
i odkrycia: I.F. Semmelweisa (1818-1865), J. Listera (1827-1912), L. Pasteura (1822-1895),
R. Kocha (1843-1910) przekonają środowisko lekarskie o konieczności odpowiedniego
przygotowania rąk do zabiegów. Niestety, był to proces powolny, stopniowo zdobywający
uznanie i zwolenników takiego postępowania.
Współcześnie przestrzeganie zasad chirurgicznego mycia rąk ma nadal zasadnicze
znaczenie w profilaktyce zakażeń ran pooperacyjnych w ogólnym zagadnieniu profilaktyki
zakażeń szpitalnych. Wiadomo, że personel szpitalny stanowi poważne zagrożenie
epidemiologiczne dla pacjentów, wynikające ze specyfiki miejsca pracy (nosicielstwo
antybiotykoopornych szczepów, częstość kontaktów z różnymi pacjentami w krótkim okresie
czasu). Wystąpienie zakażenia rany pooperacyjnej wydłuża czas pobytu i leczenia chorego,
wymaga antybiotykoterapii, co znacznie zwiększa koszty leczenia. Między innymi z tych
powodów zwrócono uwagę na konieczność podjęcia problematyki chirurgicznego mycia rąk,
jako istotnego momentu w profilaktyce zakażeń.. Obecnie wyróżnia się dwie ważne dla
zespołów operacyjnych grupy bakterii na skórze rąk. Są to:
1. Flora bakteryjna przejściowa
-
obca skórze, występująca okresowo i zazwyczaj nierozmnażająca się na jej
powierzchni, cechująca się wysokim potencjałem chorobotwórczym;
-
należy do niej większość drobnoustrojów odpowiedzialnych za tzw. zakażenia
krzyżowe, tj. pałeczki Gram-ujemne (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae,
Pseudomonas spp.)
-
są to drobnoustroje nabyte przez kontakt ze środowiskiem
-
jest łatwa do usunięcia za pomocą środków myjących i dezynfekcyjnych
-
zwykłe mycie rąk trwające około 30 sekund zmniejsza florę przejściową 100-krotnie
-
podczas dezynfekcji rąk antyseptykiem dochodzi do zmniejszenia liczby
drobnoustrojów flory przejściowej 10.000 razy.
3.
Niektórzy wyróżniają trzecią grupę bakterii, tzw. florę infekcyjną.
-
bytuje ona w otwartych, zakażonych ranach skóry
-
nie daje się usunąć w procesie chirurgicznego mycia rąk, tym samym lekarze mający
tego rodzaju obrażenia nie mogą operować
Dla zespołów zabiegowych największe znaczenie ma flora osiadła. Usunięcie jej z rąk jest
głównym celem procesu zwanego chirurgicznym przygotowaniem rąk do zabiegu.
Uważa się, że klasyczne mycie z zastosowaniem dwóch szczotek, mydła i 70% alkoholu
etylowego po osuszeniu rąk jest niewystarczające. Wykazano, że taka metoda pozwala
1
2. Flora bakteryjna osiadła (stała)
-
lokalizuje się w gruczołach potowych, łojotokowych i mieszkach włosowych,
-
trudna do usunięcia i o wysokiej patogenności.
-
należy do niej większość drobnoustrojów odpowiedzialnych za tzw. zakażenia
krzyżowe, tj. pałeczki Gram-ujemne (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae itp.)
uzyskać „jałowość” rąk na okres 1,5-2 godzin. Ten okres czasu, przy znacznym poszerzeniu
zakresu zabiegów i wydłużenia czasu ich trwania, okazuje się zbyt krótki dla utrzymania
odpowiedniej jałowości rąk. Wprowadza się nowe rodzaje preparatów do chirurgicznej
dezynfekcji rąk i ciągle doskonali zasady jej przeprowadzania. Środki te charakteryzują się:
-
zdolnością głębokiej penetracji;
-
dużą aktywnością w stosunku do flory bakteryjnej;
-
znikomą opornością drobnoustrojów powstającą w trakcie ich stosowania;
-
nie drażnią skóry, rzadko są przyczyną zmian alergicznych;
-
są przyjemne i łatwe w wielokrotnym użytkowaniu.
W praktyce szpitalnej, w zależności od wymaganej czystości mikrobiologicznej skóry,
mówimy o następujących rodzajach mycia rąk:
I. Socjalne (zwykłe, rutynowe) mycie rąk
Socjalne mycie rąk wykonuje się:
-
przed dotykaniem żywności, przed jedzeniem, karmieniem chorych,
-
po wyjściu z toalety,
-
przed przystąpieniem do pielęgnacji pacjenta i po jej zakończeniu (np. kąpiel,
ścielenie łóżka, zmiana bielizny itp.),
-
zawsze, gdy ręce miały kontakt z ziemią,
-
przed rozpoczęciem dnia pracy i po dłuższych przerwach w pracy,
-
po wykonanych pracach porządkowych i czystościowych w pomieszczeniach
niezabiegowych,
-
po kontakcie z krwią, płynami ustrojowymi, wydzielinami, wydalinami
Sposób mycia:
-
zmoczyć ręce i nadgarstki,
-
zastosować mydło w płynie w ilości wystarczającej do otrzymania piany,
-
energicznie pocierać, aby wytworzyć pianę na powierzchni rąk, przez co najmniej
10 - 15 s,
-
ręce starannie spłukiwać pod bieżącą wodą przez następne 10 - 15 s, tak by woda
spływała w kierunku palców
-
starannie wysuszyć ręce używając jednorazowego ręcznika
II. Higieniczne mycie dezynfekcja rąk
Usuwa i zabija większość drobnoustrojów przejściowych, znacznie redukuje ilość flory stałej
skóry.
Higieniczne mycie rąk wykonuje się:
-
przed wejściem na blok operacyjny, do magazynu jałowego sprzętu,
-
przed wykonywaniem zabiegów aseptycznych (przed nałożeniem rękawiczek i po
ich zdjęciu) takich jak: założenie cewnika do pęcherza moczowego, przed
dotykaniem rany i po kontakcie z raną, itp.,
-
przed wykonywaniem zabiegów inwazyjnych (iniekcje, punkcje, pobranie krwi,
szczepienia),
-
przed pielęgnacją i w czasie pielęgnacji wrażliwych pacjentów (z obniżoną
odpornością immunologiczną lub pacjentów z grupy wysokiego ryzyka np.
leczonych w OIT, w oddz. neonatologii),
-
po każdym kontakcie z drenażem rany,
-
przed nałożeniem i po zdjęciu rękawiczek,
-
po kontakcie z materiałem zakaźnym (krwią, płynami ustrojowymi, wydzielinami,
wydalinami pacjenta),
-
po opuszczeniu boksów izolujących chorych zakaźnie,
-
po każdym zdjęciu maski chirurgicznej z ust i nosa,
-
podczas ognisk epidemicznych
2
I etap – "brudny" - mycie higieniczne
1 minuta: higieniczne mycie rąk pod bieżącą wodą przy użyciu 2 - 3ml płynnego
mydła, zgodnie ze standardem, wg schematu Ayliffe'a, tak, aby zapewnić całkowite pokrycie
rąk środkiem myjącym.
Każdy etap obejmuje
5 ruchów „tam i z powrotem”
. (
Zalecane
czynności pozwalają na dokładne mycie i dezynfekcję rąk bez pozostawienia na powierzchni
skóry “miejsc omijanych” w toku innych sposobów mycia).
Spłukać dłonie pod bieżącą wodą -15 s, tak by woda spływała w kierunku palców. Osuszyć
ręce jednorazowym ręcznikiem.
Jeżeli wypływ wody z kranu nie jest wyłączany automatycznie lub obsługiwany za
pomocą łokcia, kran należy zakręcać przez papierowy ręcznik, (aby uniknąć wtórnego
skażenia umytej dłoni).
TECHNIKA MYCIA I DEZYNFEKCJI RĄK
schemat wg AYLIFFE'A
1
2
3
4
5
6
7
3
Ryc. A
Obszary dłoni najczęściej pomijane podczas mycia i dezynfekcji
II etap - "czysty"- dezynfekcja
30 sekund do 1 minuty: każdą rękę nacierać 3 ml alkoholowego preparatu antyseptycznego
wg schematu Ayliffe'a, pozostawić preparat do wyschnięcia - nie osuszać rąk ręcznikiem!
************************************************************************
Jeżeli nie ma ani wody, ani ręczników, a konieczna jest szybka dezynfekcja rąk, użycie
alkoholu jest metodą skuteczną i wystarczającą.
W przypadku niezabrudzonych rąk, np. po zdjęciu rękawiczek niezabrudzonych materiałem
biologicznym, a przed założeniem nowych, aby je zdezynfekować można stosować procedurę
odkażania bez użycia wody - preparaty alkoholowe
Sposób odkażania rąk przy użyciu niealkoholowego środka antyseptycznego:
1.
Zmoczyć ręce i nadgarstki,
2.
Nabrać 3-5 ml roztworu antyseptycznego w złożone ręce,
3.
Energicznie pocierać, aby wytworzyć na wszystkich powierzchniach rąk i
nadgarstków pianę utrzymującą się, przez co najmniej minutę,
4.
Starannie spłukiwać ręce pod bieżącą wodą przez 10 - 15 sek. Pocierając całe ręce,
5.
Starannie wysuszyć jednorazowym ręcznikiem.
Preparatem niealkoholowym jest np. Manusan (
Chlorhexidinum gluconicum)
W przypadku organicznego zanieczyszczenia skóry (np. krwią) w pierwszej kolejności
trzeba użyć preparatu odkażającego.
4
III. CHIRURGICZNE MYCIE I DEZYNFEKCJA RĄK
Powoduje usunięcie i zabicie flory przejściowej oraz znaczne zmniejszenie flory stałej
skóry rąk.
Zestaw do chirurgicznego mycia rąk:
-
źródło bieżącej wody
-
zegar sygnalizacyjny
-
mydło płynne
-
wyjałowione szczotki
-
wyjałowione ręczniki
-
maska i czapka
-
fartuch ochronny ceratowy
-
kalosze
Zasady obowiązujące przed przystąpieniem do chirurgicznego mycia rąk:
-
należy utrzymywać krótkie paznokcie
-
usunąć lakier z płytek paznokciowych
-
nie wolno nosić sztucznych paznokci-tipsów
-
należy zdjąć z rąk biżuterię i zegarek
-
skóra powinna być pozbawiona skaleczeń, sączących się zmian chorobowych,
trwałych zabrudzeń.
1. Etap chirurgicznego mycia rąk
-
osłonić ubranie operacyjne fartuchem foliowym (ochronnym) przed zamoczeniem
-
włączyć bieżącą letnią wodę
-
nanieść na dłonie 2 ml płynnego mydła lub detergentu zawierającego płynny
roztwór środka antyseptycznego i myć ręce oraz przedramiona najpierw aż do
zgięcia łokciowego, następnie poniżej zgięcia łokciowego;
-
dłonie i nadgarstki myć wg schematu powtarzając każdy ruch pięć razy; w czasie
mycia należy pamiętać, aby dłonie i przedramiona były uniesione do góry tak,
żeby woda spływała w kierunku łokcia, zapobiega to infekowaniu przedramion
i dłoni spływającą wodą
-
spłukać ręce
-
nanieść na dłonie 1 ml płynnego mydła, wziąć do rąk wyjałowioną szczotkę
-
szczotką myć
tylko i wyłącznie
paznokcie
i przestrzenie podpaznokciowe. (Można
stosować jednorazowe lub autoklawowane szczotki do czyszczenia paznokci. Nie
wolno nimi pocierać skóry → mikrourazy, złuszczanie naskórka, mechaniczne
wydobywanie bakterii z okolicy mieszków włosowych).
-
odłożyć szczotkę
-
spłukać ręce
-
dokładnie osuszyć skórę rąk i przedramion ręcznikiem jałowym lub ręcznikiem
jednorazowego użycia (stosuj technikę przyciskania ręcznika do skóry, a nie
pocierania)
2. Etap - chirurgiczna dezynfekcja rąk
-
każdą rękę nacierać 3 ml alkoholowego środka antyseptycznego do rąk aż do
zgięcia łokciowego przez 2 minuty
-
każdą rękę nacierać 1 ml alkoholowego środka antyseptycznego poniżej zgięcia
łokciowego przez 1 minutę
-
każdą dłoń i nadgarstek nacierać 2 ml alkoholowego środka antyseptycznego
przez 2 minuty aż do całkowitego wyschnięcia skóry rąk (i wyparowania środka
antyseptycznego)
-
po zakończonej dezynfekcji nie wycierać rąk!
5
Plik z chomika:
chlebaczek
Inne pliki z tego folderu:
07. BADANIE ZEWNĘTRZNE.pdf
(504 KB)
08. Dezynfekcja i sterylizacja.pdf
(348 KB)
09. HIGIENICZNE I CHIRURGICZNE MYCIE RĄK.pdf
(292 KB)
10. JAŁOWE ZMYWANIE KROCZA.pdf
(203 KB)
Inne foldery tego chomika:
położnictwo
Położnictwo podręczniki
Położnictwo Pomostowe
Położnictwo sem. II
Położnictwo sem. III
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin