kapusta zasmażana i sałatka z pekińskiej.doc

(29 KB) Pobierz
SKLADNIKI:

KAPUSTA ZASMAŻANA KISZONA

 

SKLADNIKI:

Składniki

·         0,5 kg kapusty kiszonej

·         boczek wędzony (ilość w zależności od upodobań)

·         pieprz,liść,ziele,vegeta, cukru w zależności od kwaśności kapusty (trzeba próbować do 2 łyczeczek)

·         cebula

·         łyżka masła, 2 łyżki mąki pszennej

 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

1.      kapustę zalać zimną wodą i gotować (20-30 min od chwili zagotowania).odcedzić.
2. na patelni roztopić pokrojony boczek wędzony.Dodać kapustę (wolny ogień!!),pieprz,vegetę,liść,zielę,cukier,pokrojoną cebulę.
3. podlać garnuszkiem wody.Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 1 godz.od czasu do czasu mieszjąc i ew.podlać wodą (do miękkości kapusty)
4. zrobić zasmażkę:masło+mąkę przyrumienić na złoto.Zalać 1/2 garnuszka zimnej wody.Rozrobić,wlać do kapusty i lekko jeszcze pogotować w kapuście.
5. Najlepiej smakuje z wszelkimi rodzjami sosów (ale najbardziej z ciemnymi).Bardzo dobra z zapiekańcem i czarnymi kluchami.

 

 

SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Składniki:
połowę kapusty pekińskiej
2/3 pomidora
puszkę kukurydzy
majonez
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kapustę pokrój przekrój na ćwiartki i pokrój w szerz, następnie włóż ją do wysokiej miski, pomidory pokrój w kosteczkę i dodaj do miski , odsączoną kukurydzę wsyp do miski i dobrze wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem , następnie włóż do miski i pokrojonych warzyw 4 duże łyżki majonezu, wymieszaj!! Sałatka gotowa życzę smacznego!! (jeśli chcesz możesz przyrządzić inny sos dodając do majonezu 3 łyżeczki musztardy i keczup)

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin