KAPUSTA ZASMAŻANA KISZONA
SKLADNIKI:
Składniki
· 0,5 kg kapusty kiszonej
· boczek wędzony (ilość w zależności od upodobań)
· pieprz,liść,ziele,vegeta, cukru w zależności od kwaśności kapusty (trzeba próbować do 2 łyczeczek)
· cebula
· łyżka masła, 2 łyżki mąki pszennej
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. kapustę zalać zimną wodą i gotować (20-30 min od chwili zagotowania).odcedzić. 2. na patelni roztopić pokrojony boczek wędzony.Dodać kapustę (wolny ogień!!),pieprz,vegetę,liść,zielę,cukier,pokrojoną cebulę. 3. podlać garnuszkiem wody.Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 1 godz.od czasu do czasu mieszjąc i ew.podlać wodą (do miękkości kapusty) 4. zrobić zasmażkę:masło+mąkę przyrumienić na złoto.Zalać 1/2 garnuszka zimnej wody.Rozrobić,wlać do kapusty i lekko jeszcze pogotować w kapuście. 5. Najlepiej smakuje z wszelkimi rodzjami sosów (ale najbardziej z ciemnymi).Bardzo dobra z zapiekańcem i czarnymi kluchami.
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
Składniki:połowę kapusty pekińskiej 2/3 pomidora puszkę kukurydzy majonez sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę pokrój przekrój na ćwiartki i pokrój w szerz, następnie włóż ją do wysokiej miski, pomidory pokrój w kosteczkę i dodaj do miski , odsączoną kukurydzę wsyp do miski i dobrze wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem , następnie włóż do miski i pokrojonych warzyw 4 duże łyżki majonezu, wymieszaj!! Sałatka gotowa życzę smacznego!! (jeśli chcesz możesz przyrządzić inny sos dodając do majonezu 3 łyżeczki musztardy i keczup)
morela11