Palaczinki-czeskie naleśniki.doc

(139 KB) Pobierz

 

 

 

Palaczinki - czeskie naleśniki - składniki

1 filiżanka mąki

1 filiżanka mleka

1 jajko

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka cukru

2 łyżki masła

1/4 łyżeczki soli

Palaczinki - czeskie naleśniki - sposób przygotowania

Ostatnimi czasy w Czechach zapanowała moda na naleśniki. W restauracjach serwujących wyłącznie palaczinki spotyka się najczęściej ludzi młodych.

Utrzyj mikserem jajko z mlekiem. Dodaj sól, stopione i przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Rozgrzej i lekko natłuść patelnię, smaż kolejno jak najcieńsze naleśniki. Składaj je w chusteczki, polewaj czekoladą, podawaj z dowolnymi owocami i bitą śmietaną. Czesi często smarują palaczinki masą orzechową. Ta wersja jest również pyszna

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin