Halloween dla dzieci 3.doc

(104 KB) Pobierz

Halloween dla dzieci

 

paluszki czarownicy na Halloween

 

 

 

 

- pomaluj pędzelkiem migdały barwnikiem spożywczym z jednej strony - rozbij jajko, oddziel białko od żółtka, zachowaj białko na później, a żółtko wlej do wysokiej miski lub garnka - dodaj 2 kolejne jajka (białka ...

 

 

 

 

http://miastodzieci.pl/includes/phpThumb/phpThumb.php?src=/images/stories/zabawy/big_paluszki.jpg&hp=300&wl=300http://miastodzieci.pl/includes/phpThumb/phpThumb.php?src=/images/stories/zabawy/big_paluszki2.jpg&hp=300&wl=300

Będziesz potrzebować:

50 migdałów (najlepiej bez skórki)

czerwony barwnik spożywczy

3 jajka

cukier waniliowy

1 szklanka cukru

szczypta soli

3 szklanki mąki

całe masło lub margaryna

 

 

Wykonanie:

- pomaluj pędzelkiem migdały barwnikiem spożywczym z jednej strony

- rozbij jajko, oddziel białko od żółtka, zachowaj białko na później, a

żółtko wlej do wysokiej miski lub garnka

- dodaj 2 kolejne jajka (białka i żółtka), dodaj cukier waniliowy i cukier i

utrzyj mikserem na gładką masę

- dodaj masło i mąkę i dalej ucieraj

- a teraz najmniej przyjemna część pracy: ugnieć ciasto rękami

- gdy będzie zagniecione i elastyczne, włóż je na pół godziny do lodówki

- w tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni

- uformuj z ciasta paluszki

- wciskaj w każdy paluszek pazurek - uwaga! musi być dobrze, głęboko

przyklejony do ciasta, bo inaczej wypadnie w czasie pieczenia!

- ułóż paluszki na posmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj je białkiem z

jajka i włóż do piekarnika na ok. 15 min

dynia z pomarańczy

Ostrożnie wycinamy oczy, nos i zębiska. Uwaga na kapiący sok! I nasza "dynia" gotowa. Pysznej zabawy! ...

http://miastodzieci.pl/includes/phpThumb/phpThumb.php?src=/images/stories/new/29068dynia-pomarancza.jpg&hp=300&wl=300

Będziesz potrzebować:

- pomarańczę

- mały nożyk

- ściereczkę

Wykonanie:

Ostrożnie wycinamy oczy, nos i zębiska. Uwaga na kapiący sok! I nasza "dynia" gotowa.

Pysznej zabawy!

dynia

Narysuj na brystolu dużą dynię. Wytnij ją, a następnie wytnij drugą taką samą z kolejnej kartki papieru. Pomaluj dynie na czerwono z jednej strony. Złóż razem i zszyj zszywaczem obie dynie zostawiając dziurę przez którą włożysz do środka pociętą gazetę.

 

http://miastodzieci.pl/includes/phpThumb/phpThumb.php?src=/images/stories/new/29067dynia--.jpg&hp=300&wl=300

Będziesz potrzebować:

- duże kartki brystolu

- nożyczki

- farbki i pędzelek

- kawałki papieru kolorowego - zielonego i niebieskiego

- gazetę pociętą na paski do wypełnienia dyni

- zszywacz

Wykonanie:

1. narysuj na brystolu dużą dynię

2. wytnij ją, a następnie wytnij drugą taką samą z kolejnej kartki papieru

3. pomaluj dynie na czerwono z jednej strony

4. złóż razem i zszyj zszywaczem obie dynie zostawiając dziurę przez którą włożysz do środka pociętą gazetę

5. po włożeniu gazety zszyj zostawiony otwór oraz przymocuj wycięte z kolorowego papieru oczy, usta i nos Dynię na zdjęciu zrobiły dzieci z grupy 4-latków z The International Preschool of Warsaw - przedszkola językowego, ul. Zawrat 14.

Jack-O-Lantern

 

Obcinamy górną część dyni. Wydrążamy środek. Malujemy oczy, nos i usta i wycinamy w tych miejscach otwory. Do środka wkładamy świeczkę i lampion gotowy. ...

http://miastodzieci.pl/includes/phpThumb/phpThumb.php?src=/images/stories/new/29087jack--olantern-.jpg&hp=300&wl=300http://miastodzieci.pl/includes/phpThumb/phpThumb.php?src=/images/stories/new/29088jack-olantern.jpg&hp=300&wl=300

Będziesz potrzebować:

- dorodną dynię

- flamaster

- nóż

- dużą łyżkę do wydłubywania miąższu

Wykonanie:

Obcinamy górną część dyni. Wydrążamy środek. Malujemy oczy, nos i usta i wycinamy w tych miejscach otwory. Do środka wkładamy świeczkę i lampion gotowy.

 

 

 

 

 

 

bananowy duch

Wkładamy kawałki czekolady do miseczki i rozpuszczamy w mikrofalówce. Gdy czekolada jest płynną masą wyjmujemy banana z zamrażalnika, nabijamy na patyczek i polewamy czekoladą. Ozdabiamy płatkami migdałowymi i wkładamy z powrotem do zamrażalnika na 3-4 minuty.

 

 

http://miastodzieci.pl/includes/phpThumb/phpThumb.php?src=/images/stories/new/29029banan-Duszek-czekolada.jpg&hp=300&wl=300

Będziesz potrzebować:

- banana

- czekoladę

- płatki migdałowe

- patyczek do lodów

- folię aluminiową

 

Wykonanie:

Banana obieramy ze skórki, przecinamy na pół, zawijamy w folię aluminiową i zamrażamy (2-3 godziny).

Wkładamy kawałki czekolady do miseczki i rozpuszczamy w mikrofalówce (lub do rondelka i rozpuszczamy nad ogniem).

Gdy czekolada jest płynną masą wyjmujemy banana z zamrażalnika, nabijamy na patyczek i polewamy czekoladą.

Ozdabiamy płatkami migdałowymi i wkładamy z powrotem do zamrażalnika na 3-4 minuty.

Smacznego!

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin