racuchy.doc

(135 KB) Pobierz

RACUCHY DROŻDŻOWE IZY

Znakomite na obiad lub podwieczorek.Miękkie i puszyste.Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno.To chyba jedno z ulubionych dań małych dzieci :)

Polecam!

Składniki:

* 500 g mąki pszennej
* 1/2 szkl. cukru (1 szkl.=250 ml)
* 2 jajka
* 300-350 ml mleka
* 3 dkg świeżych drożdży
* szczypta soli
* 1 średnie jabłko
(smaczne także z rodzynkami, kawałkami czekolady lub innymi owocami)
* cukier puder do posypania
*oliwa do smażenia

Najpierw rozrobić drożdże z odrobiną cukru, mąki i ciepłego mleka.Odstawić do wyrośnięcia.W większym naczyniu ubić całe jajka z resztą cukru na puszystą masę.Dodać pozostałe składniki (oprócz jabłka lub innych dodatków) i zarobić średnio gęste ciasto.Możemy w tym celu użyć miksera, ale też bez problemu można wymieszać ciasto ręcznie używajac dużej łyżki.Na samym końcu gdy ciasto będzie gładkie i jednolite dodajemy pokrojone jabłko lub inne dodatki.Odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia.Pieczemy na patelni na średnio rozgrzanym tluszczu (chwilami na małym) kladąc łyżką porcje ciasta.Przed każdym nabraniem ciasta na łyżkę radzę zamoczyć ją najpierw w tłuszczu który mamy na patelni.Wtedy bez problemu ciasto zejdzie nam z tłustej łyżki :) Pieczemy przez kilka minut z obu stron.Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin