bulki chlebowe.doc

(36 KB) Pobierz

CHLEBOWE BUŁKI

Bardzo pyszne bułeczki z anglojęzycznej strony: breadbaking.about.com.

Polecam!

Składniki na 12 naprawdę dużych bułek:

* 2 cup wrzącej wody ( 1 cup=240 ml)
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka smalcu
* 4 łyżki mleka w proszku
* 2 łyżki cukru (myślę że wystarczy jedna)
* 2 i 1/2 łyżeczki soli (ja dałam 1 łyżkę)
* 1/4 cup ciepłej wody
* 2 op. suszonych drożdży
* około 6 cups mąki chlebowej

Masło i smalec wrzucić do dużej miski i zalać 2 szklankami wrzącej wody.Poczekać spokojnie aż się rozpuści i lekko zamieszać.Dodać mleko, cukier oraz sól i odstawić do wystygnięcia.Drożdże wsypać do 1/4 szkl. ciepłej wody i poczekać aż się rozpuszczą.Do wystygniętej mieszaniny dodawać po 1 szklance mąki i rozpuszczone drożdże.Zarobić drewnianą łyżką.Po dodaniu około 4-5 cups mąki wyłożyć na stolnicę i wyrabiać podsypując dalej pozostałą mąką.Ciasto ma być miękkie i elastyczne.( Ja zarabiam to ciasto w automacie lub mikserem).Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić aż do podwojenia objętości.Po tym czasie wyłożyć na stolnicę, zagnieść przez chwilkę i podzielić na 12 części.Ukształtować okrągłe bułeczki i układać na blasze.Przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Przed włożeniem do pieca można ponacinać i posmarować wierzchy - ja posmarowałam roztopionym masłem.Piec w temperaturze 190'C około 30 minut.


Następnym razem spróbuję zmniejszyć trochę ilość drożdży, ponieważ ta ilość wydaje mi się niepotrzebnie duża..

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin