Pory zapiekane
Składniki:- 6 dużych porów- 2 łyżeczki cukru- 2 szklanki startego żółtego sera
na sos:- 1 szklanka śmietany - 1 łyżka koncentratu pomidorowego- 1 łyżka keczupu- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- vegeta- zioła prowansalskie- sól, pieprz
Z porów obciąć zielone części i opłukać warzywo. Wodę zagotować z solą oraz cukrem i około 10 minut gotować pory. Pozostawić w wodzie do ostudzenia.Wymieszać składniki sosu, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Osączone pory przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać sosem, posypać pokruszonymi ziołami prowansalskimi oraz startym serem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekać 25 – 30 minut. Gdy ser się zrumieni, a potrawa zacznie odstawać od brzegów naczynia, wyjąc naczynie z piekarnika. Podawać gorące z ryżem lub pieczywem.
walbo48