Ciasto z budyniem i z jabłkami. Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 1 kostka margaryny, 3 jajka(2 żółtka + 1 całe) , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżki śmietany. 3-4 jabłka obrać i pokroić w ósemki. Zagnieść ciasto z podanych składników, podzielić na 2 części. Rozwałkować 1 część ciasta i ułożyć na blasze . Pokrojone jabłka w ósemki układać na cieście 1 obok drugiego. Budyń: 3/4 litra mleka, zagotować z 6 łyżkami cukru, 3 budynie śmietankowe rozmieszać w 1 szklance mleka i ugotować budyń. Gorący budyń wylać na jabłka, równo rozsmarować i przykryć 2 częścią ciasta. Piec na złoty kolor. Postypać cukrem pudrem.
Placek półkruchy Ciasto: 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, trzy czwarte szklanki cukru, cukier waniliowy, pół kostki margaryny, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka oleju sojowego, 2 jajka, 3-4 łyżki śmietany lub kwaśnego mleka. Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Dwie trzecie ciasta wyłożyć na blachę. Na ciasto ułożyć dowolne owoce lub powidła śliwkowe, zrobić kratkę z reszty ciasta, piec ok. 40 min w temp. 200 stopni.
Ptasie mleczko Składniki: 2 lub 3 szklanki cukru, 1 szklankę wody, 1 łyżka octu, ( zagotować aż do uzyskania złotego koloru). 4 łyżki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie na ok. pol godziny. Półtorej szklanki białek ubić na sztywną pianę, zaparzyć gorącym syropem, ciągle ubijając. Zostawić trochę syropu, rozpuścić w nim żelatynę. Dodać do białek, ciągle ubijać. Dodać do smaku trochę rozpuszczonego w wodzie kwasku cytrynowego i zapach cytrynowy. Wylać na biszkopt lub na ciastka, na wierzch galaretkę. Ja jesli robie na biszkopcie to przekrawam na połowę i robię w dwóch blaszkach i wylewam dwie różne galaretki. Białka ubijać w wysokim naczyniu ,bo gdy zapazamy syropem one rosną.Smaczneg UWAGA;Porcje mozna zmniejszyć o połowe.
Kokosanki 4 białka, trzy czwarte szklanki cukru, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, wiórki kokosowe lub mak . Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać mąkę ziemniaczaną i wiórki( jak kto woli można dodać mak ). Blachę wysmarować tłuszczem lub położyć papier do pieczenia . Wykładać łyżką lub wyciskać szprycą . Piec w temperaturze ok. 200 stopni. UWAGA: ja wykorzystałam białka, które mi zostały od innego ciasta.Smacznego!.
Babka z jabłkiem Składniki: 6 jajek, półtorej szklanki cukru, półtorej szklanki mąki, 3 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, trzy czwarte szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4/5 jabłek, łyżka kakao(jak kto chce). Wykonanie: utrzeć całe jajka z cukrem, następnie powoli cały czas mieszając dodać resztę składników. Ciasto podzielić na 2 części , do jednej dodać kakao( można i bez kakaa). Na wierzch ciasta poukładać małe kawałeczki jabłka. Piec ok.45minut.Temp.200 st. Posypać cukrem pudrem.
Na zdjęciu ptysie z budyniem
Babka z jabłkami (na zdjęciu)
Ptysie z budyniem Na ciasto: 1/2 kostki Kasi 1 szklanka maki 1 szklanka wody 4-5 dużych jajek szczypta soli Na krem: 1 litr mleka 2 szt budyniu waniliowego lub śmietankowego 250 g Kasi 2 żółtka 1 szklankę cukru Czas pieczenia: 30 min. Sposób przygotowania: Wodę z masłem zagotowujemy (aż masło się rozpuści), dodajemy całą mąkę z solą i mieszamy na malutkim ogniu, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy z palnika, studzimy i dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając. Układamy małe porcje na blasze, pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut, aż będą złociste. Ważne - nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia bo ptysie opadną! Krem sposób przygotowania: Z budyniu i mleka, cukru gotujemy budyń. W misce rozcieramy masło i żółtka. Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z masłem. Całość miksujemy przez 3 minuty. Napełniamy ptysie masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem.
MILKI WAY Ciasto na biszkopt;6 jaj,1 szkl. cukru,1 szkl. mąki pszennej,2-3 lyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa mleczna;0,5 szkl.mleka,3/4 szkl.cukru,kostka margaryny Palma,2 cukry waniliowe,2 szkl. mlekaw proszku 1)Upiec biszkopt. 2)Mleko zagotować zcukrem i cukrami waniliowymi.Ostudzić. Mięką margarynę utrzeć na pulchną mase,dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. 3)Przelozyc biszkopt kremem 4)Polewa;15dkg czekolady mlecznej rozpuscić z 6 łyżkami mleka na malym ogniu i polać wierzch ciasta.
Milky way
SKŁADNIKI: TORT Z KREMEM SUŁTAŃSKIM 5 jaj. szkl mączki ziemniaczanej. 3 łyżki mąki. szkl cukru. cukier waniliowy. 2 łyżeczki proszku. Krem. 1/2 litra śmietany 36%. tabliczka mlecznej czekolady ( bądz pół mlecz+ pół gorzk). garść rodzynek. mały słoiczek wiśni drylowanych. 2 łyżki cukru pudru z kakao. Polewa ;czekolada + 2 łyżki śmietanki. ..PRZYGOTOWANIE: Pieczemy biszkopt:jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy mąkę ,mączkę proszek do pieczenia.Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy.Pieczemy 20 min ,studzimy,odcinamy góre tak ok 2-3 cm,kruszymy ją.Krem czekolade rozpuszczamy w 2-3 łyżkach śmietanki reszte śmietanki ubijamy dodajemy wystudzoną czekolade,cuker z kakao,rodzynki,wiśnie.Nakładamy na ciasto,na krem nasze biszkoptowe okruszki i polewamy polewą.(czekolada rozpuszczona w 2 łyżkach śmietany
Tort sułtański
Krówka 50 dkg mąki 0,5 szkl. cukru pudru 15 dkg miodu 0,5 kostki margaryny lub masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody Z podanyc składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Upiec 2 placki na takich samych blachach (22x38 cm). tem 180 stopni 40 min Ubić 0,5 litra śmietany kremówki z 2 łyżeczkami cukru pudru i dodać rozpuszczoną żelatynę ( 3 łyżeczki w 1/4 szkl wody). można dodać 2 łyżki masy krówkowej. Placki przełożyć śmietaną. Puszkę mleka skondensowanego słodzonego gotować 3 godz. Wystudzić i wyłożyć połowę na wierzch ciasta. Rozsmarować i posypać orzechami. Drudą połowę zużyć dowolnie
walbo48