Szaszłyki bankietowe .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: Ciasto: • 25 dag mąki • 2 jajka • 1/2 l mleka • szczypta soli • łyżka suszonego koperku Farsz: • 25 dag plastrów surowej polędwicy wędzonej • 3 łyżki żurawiny ze słoika • 3 łyżki serka homogenizowanego świeży koper WYKONANIE: 1. Mąkę przesiej, wbij roztrzepane jajka, dodaj sól i mleko. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na gładką masę. Na końcu dodaj koperek. 2. Na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni usmaż dość cienkie naleśniki. Kiedy trochę ostygną, posmaruj każdy cienką warstwą serka, ułóż plastry polędwicy i posmaruj je odrobiną żurawiny. 3. Każdy naleśnik zwijaj ciasno w rulon, a następnie (każdy osobno) zawiń w folię aluminiową. Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny. 4. Po rozwinięciu z folii połóż rulony na desce do krojenia i ostrym nożem pokrój każdą naleśnikową roladę na niezbyt grube pierścienie. 5. Nadziewaj po kilka na drewniane szpadki do szaszłyków. Ułóż na półmisku, udekoruj piórkami kopru.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin