Tort komunijny .doc

(3 KB) Pobierz

Trudność: bardzo trudny

 

 

Składniki

 

                            SKŁADNIKI NA JEDEN BISZKOPT:

                           

                            6 jaj

                           

                            12 dag zmielonego suchego maku

                           

                            5 łyżek cukru kryształu

                           

                            1 łyżka mąki zwykłej

                           

                            2 łyżki bułki tartej

                           

                            1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

                           

                            MASA:

                           

                            50 dag masła

                           

                            25 dag margaryny

                           

                            6 jaj

                           

                            2 szklanki cukru kryształu

                           

                            spirytus

                           

                            sok z jednej cytryny

                           

                            PONCZ:

                           

                            2/3 szklanki mocnej herbaty

                           

                            2-3 kieliszki spirytusu

                           

                            DEKORACJA:

                           

                            marcepan

                           

                            płatki migdałowe

                           

                            barwnik spożywczy (czerwony, niebieski, zielony)

                           

                            łyżeczka kakao

                           

                            opłatek wigilijny

                           

              BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywno. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku. Mak wymieszać z mąką, bułką, proszkiem i partiami dosypywać do masy dokładnie mieszając. W podobny sposób upiec jeszcze 2 biszkopty.

                                                       

              Prostokątną formę wyłożyć papierem, wylać ciasto, piec ok. 20 minut w temp. 175 st. C. Sprawdzić patyczkiem.

                                                       

              MASA: Jaja z cukrem ubić na parze na gęstą masę. Ostudzić. Margarynę z masłem utrzeć na puch. Do utartego tłuszczu dodawać masę jajeczną, delikatnie ucierać. Pod koniec dodać spirytus. Odłożyć część masy na posmarowanie boków i wierzchu tortu. Do reszty dodać sok z cytryny.

                                                       

              Biszkopty obficie naponczować, przełożyć masą cytrynową. Masę do posmarowania boków wymieszać z odrobiną kakao. Posmarować boki, obsypać płatkami migdałowymi. Masę przeznaczoną na wierzch tortu zabarwić na lekko różowo. Posmarować tort.

                                                       

              Udekorować elementami wykonanymi z marcepana, tj. lilijka, winogrona, świeca oraz kielich. Opłatki w kielichu wykonać z opłatka wigilijnego. Dekorację należy przygotować kilka dni wcześniej. Wymaga ona dużej precyzji i dokładności.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin