Trudność: bardzo trudny
Składniki
• SKŁADNIKI NA JEDEN BISZKOPT:
• 6 jaj
• 12 dag zmielonego suchego maku
• 5 łyżek cukru kryształu
• 1 łyżka mąki zwykłej
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• MASA:
• 50 dag masła
• 25 dag margaryny
• 2 szklanki cukru kryształu
• spirytus
• sok z jednej cytryny
• PONCZ:
• 2/3 szklanki mocnej herbaty
• 2-3 kieliszki spirytusu
• DEKORACJA:
• marcepan
• płatki migdałowe
• barwnik spożywczy (czerwony, niebieski, zielony)
• łyżeczka kakao
• opłatek wigilijny
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywno. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku. Mak wymieszać z mąką, bułką, proszkiem i partiami dosypywać do masy dokładnie mieszając. W podobny sposób upiec jeszcze 2 biszkopty.
Prostokątną formę wyłożyć papierem, wylać ciasto, piec ok. 20 minut w temp. 175 st. C. Sprawdzić patyczkiem.
MASA: Jaja z cukrem ubić na parze na gęstą masę. Ostudzić. Margarynę z masłem utrzeć na puch. Do utartego tłuszczu dodawać masę jajeczną, delikatnie ucierać. Pod koniec dodać spirytus. Odłożyć część masy na posmarowanie boków i wierzchu tortu. Do reszty dodać sok z cytryny.
Biszkopty obficie naponczować, przełożyć masą cytrynową. Masę do posmarowania boków wymieszać z odrobiną kakao. Posmarować boki, obsypać płatkami migdałowymi. Masę przeznaczoną na wierzch tortu zabarwić na lekko różowo. Posmarować tort.
Udekorować elementami wykonanymi z marcepana, tj. lilijka, winogrona, świeca oraz kielich. Opłatki w kielichu wykonać z opłatka wigilijnego. Dekorację należy przygotować kilka dni wcześniej. Wymaga ona dużej precyzji i dokładności.
walbo48