Składniki:
1 mały kurczak
2 czerstwe bułki (10 dag)
2/3 szklanki chudego mleka
2 łyżeczki oliwy z oliwek
białko z 2 jajek
2 łyżki bułki tartej
zielona pietruszka
sól, pieprz
kcal 156 ; białko 19 g ; tłuszcze 8 g ; węglowodany 2 g
Sposób wykonania:
Kurczaka wyfiletować, podzielić na mniejsze kawałki, zemleć w maszynce razem z namoczonymi w mleku i odciśniętymi bułkami.
Doprawić solą i pieprzem.
Masę utrzeć, dodając posiekaną pietruszkę.
Ubić pianę z białek, dodać do mięsa.
Delikatnie wymieszać, przełożyc do wysmarowanej oliwą i obsypanej tartą bułką formy budyniowej.
Gotować na parze około 1 godziny.
Przed podaniem posypać obficie zieloną pietruszką.
walbo48