Morszczuk zapiekany .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 100 g fileta z morszczuka, * 1/4 cebuli, * 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina, * listek laurowy, * klika gałązek natki, * szczypta suszonej mięty, * 1- 2 goździki, * 1/2 ząbku czosnku, * łyżka posiekanych orzechów włoskich, * 1/2 łyżeczki soku z cytryny, * 1/2 łyżeczki masła, * 1 łyżeczka posiekanego koperku, * sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Filet z morszczuka skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. W płaskim rondlu zagotować wino z 1/2 szklanki wody, dodać pokrojoną cebulę, miętę, natkę, goździki i listek laurowy, włożyć filet i gotować na małym ogniu około 15 minut. Delikatnie wyjąć filet i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wywar z ryby przecedzić, wymieszać z roztartym czosnkiem i posiekanymi orzechami, zalać rybę, wstawić na 4-5 minut do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posypać koperkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin