Składniki :
1 kurczę (1- 1,5 kg)
10- 12 młodych gałązek estragonu
2 szklanki wody
2 kostki maggi
50 dag marchwi
sól i pieprz do smaku
Wykonanie :
Sprawione kurczę natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem, powbijać w nie w różnych miejscach gałązki estragonu, włożyć do perforowanej wkładki.
Obok kurczęcia ułożyć oczyszczoną, lecz nie krojoną marchew.
Wlać na dno szybkowaru wodę, wrzucić kostki maggi, wstawić wkładkę z kurczęciem i marchwią tak, by nie dotykała wody.
Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Podawać z surowym roztopionym masłem lekko zakwaszonym sokiem z cytryny.
Uwaga. jeśli dieta pozwala, lepiej zamiast marchwi podać dowolną surówkę
walbo48