Kurczę dietetyczne na parze .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki :

 

1 kurczę (1- 1,5 kg)

 

10- 12 młodych gałązek estragonu

 

2 szklanki wody

 

2 kostki maggi

 

50 dag marchwi

 

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie :

 

Sprawione kurczę natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem, powbijać w nie w różnych miejscach gałązki estragonu, włożyć do perforowanej wkładki.

 

Obok kurczęcia ułożyć oczyszczoną, lecz nie krojoną marchew.

 

Wlać na dno szybkowaru wodę, wrzucić kostki maggi, wstawić wkładkę z kurczęciem i marchwią tak, by nie dotykała wody.

 

Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

 

Podawać z surowym roztopionym masłem lekko zakwaszonym sokiem z cytryny.

 

Uwaga. jeśli dieta pozwala, lepiej zamiast marchwi podać dowolną surówkę

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin