Kotleciki gryczano-grzybowe .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki na 4 porcje:

 

- garść grzybów suszonych

 

- szklanka kaszy gryczanej

 

- 2 cebule

 

- jajko

 

- bułka tarta

 

- łyżeczka majeranku

 

- olej

 

- sól

 

- świeżo zmielony pieprz.

 

Wartość kaloryczna porcji: 280 kcal.

 

Wykonanie:

 

1. Grzyby zalej na noc przegotowaną wodą, następnego dnia ugotuj, odcedź i posiekaj.

 

2. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w wywarze grzybowym.

 

3. Cebule pokrojone w kostkę usmaż na łyżce oleju, dodaj do kaszy i grzybów, wymieszaj, dodaj jajko, przypraw solą i mocno pieprzem oraz majerankiem, dokładnie wymieszaj; gdyby masa była zbyt rzadka dodaj trochę bułki tartej.

 

4. formuj niewielkie kotleciki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin