Składniki na 4 porcje:
- garść grzybów suszonych
- szklanka kaszy gryczanej
- 2 cebule
- jajko
- bułka tarta
- łyżeczka majeranku
- olej
- sól
- świeżo zmielony pieprz.
Wartość kaloryczna porcji: 280 kcal.
Wykonanie:
1. Grzyby zalej na noc przegotowaną wodą, następnego dnia ugotuj, odcedź i posiekaj.
2. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w wywarze grzybowym.
3. Cebule pokrojone w kostkę usmaż na łyżce oleju, dodaj do kaszy i grzybów, wymieszaj, dodaj jajko, przypraw solą i mocno pieprzem oraz majerankiem, dokładnie wymieszaj; gdyby masa była zbyt rzadka dodaj trochę bułki tartej.
4. formuj niewielkie kotleciki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
walbo48