Pierożki Ravioli .doc

(2 KB) Pobierz

czas przyg: 01:00,

czas gotowania: 00:08-10,

czas oczekiwania podczas przyg: 01:00,

danie główne:--tak

możliwość wcześniejszego przygotowania :--tak,

przechowywanie: w lodówce,

zamrażanie: przed ugotowaniem,

podgrzewanie:--nie.

propozycje podania: Podawaj gor?ce, posypane tartym serem i makiem.

uwagi: Pomysł samodzielnego przygotowania ciasta na makaron może z pocz?tku wydać się zbyt ?miały, ale kiedy raz przekonasz się, jak łatwo jest je wykonać i jak wspaniale smakuje, uzależnisz się! Aby osi?gnąć najlepszy efekt, użyj mąki durum lub innej twardej mąki,.

SKŁAD:

Liczba osób : 4

Ciasto na makaron:

MˇKA 300 g

JAJKA 3 lub 2 jajka i 2 żółtka

OLEJ 2 łyżki stołowe

Sól 1 łyżeczka

 

Nadzienie:

Jajko 1

Ser ricotta 340 g

?wieże zioła (PIETRUSZKA, BAZYLIA, SZAŁWIA, ROZMARYN), posiekane mały pęczek

Sól i pieprz

MASŁO 30 g

?wieży Parmezan do posypania

Prażony mak do posypania

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

*PRZYGOTOWANIE* ciasta na makaron:

Przesiej m?kę na stolnicę i zrób w środku wgłębienie. Wlej do niego jajka, sól i olej i zagnieć ciasto palcami, dobierając stopniowo m?kę. Ugniataj je, aż stanie się elastyczne. Jeśli potrzeba, dodaj więcej mąki.

Uformuj gotowe ciasto w kulę i przełóż do lekko naoliwionej miski. Przykryj i odstaw na godzinę.

Przygotowanie nadzienia:

*ODDZIEL* żółtka od białek. Do małej miseczki włóż ser ricotta, żółtko i zioła. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.

Przygotowanie ravioli:

Posyp stolnicę m?ką i *ROZWAŁKUJ* na niej ciasto na cienki placek (o grubości około 2 mm). Możesz do tego użyć maszynki do robienia *MAKARONU*. Przy pomocy radełka zaznacz kółka o wielkości 10 cm.

Lekko ubij białka. Mał? łyżeczką *NAŁÓŻ* masę serową na środek każdego pierożka. Posmaruj ciasto naokoło białkiem i zawiń, żeby zamknąć pierożek. ?ci?nij palcami krawędzie ciasta naokoło nadzienia. Następnie wykrój radełkiem ravioli i sklej opuszkami palców.

Każdy pierożek nakłuj igł?. Przez 8-10 minut gotuj je we wrz?cej, osolonej wodzie, na średnim ogniu, po czym odcedĽ.

Do garnuszka włóż trochę masła, dodaj ravioli i delikatnie je przysmaż.

Utrzyj parmezan.

Gotowe pierożki posyp serem i makiem. Podawaj gor?ce.

SMACZNEGO

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin