Sałatka marynowana z cukinii z curry .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• 8 kg cukini

 

• 1/2 kg cebuli

 

• 40 dag marchwi

 

• 2 główki czosnku

 

• 20 dag pietruszki, korzeni wraz z natką

 

• pół litra octu

 

• pół litra oleju

 

• szklanka cukru

 

• 10 dag soli

 

• ziele angielskie, pieprz, kopiata łyżka curry

 

Etapy przygotowania

 

1. Cukinię i cebulę kroimy w talarki lub jeśli są duże, w półtalarki. Marchewkę i korzeń pietruszki po obraniu ścieramy na dużych oczkach tarki, czosnek ścieramy na oczkach średnich. Natkę pietruszki drobno siekamy. Przygotowane składniki przekładamy do dużego garnka i mieszamy.

 

2. Ocet łączymy z olejem, solą, cukrem i curry, zagotowujemy.

 

3. Zalewą zalewamy jarzyny, zostawiamy na 2 godzinki pod przykryciem, uprzednio mieszając wszystko.

 

4. Rozkładamy sałatkę wraz z zalewą do słoiczków, do każdego wrzucamy ziarenka ziela angielskiego (po kilka) i pieprzu ziarnistego (również kilka). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin