Składniki
• 2,5 kg ogórków średnich
• 6 łyzek soli
• 60 dkg cukru
• 1,5 szklanki octu
• 7 łyzek oleju
• 2 łyżki płaskie chili w proszku
• 5 dużych ząbków czosnku
Etapy przygotowania
1. Ogórki pokroić w plasterki (grubiej niz na mizerie). Dodać sól, wymieszac i pozostawić na 6 godz w chłodnym miejscu.
2. Po 6 godz ogórki odcedzić (nie wygniatać).
3. Cukier, ocet, olej, chili, czosnek - wszystko zagotować.
4. Ogórki zalać gorącą zalewą i pozostawić na 12 godz.
5. Po tym czasie ogórki wkładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
6. Wspaniały dodatek do potraw z grila lub obiadu. Wykonanie przepisu wymaga trochę czasu lecz gwarantuję wspaniały przysmak dla osób lubiących pikantne rzeczy.
walbo48