W 2 sem 2.doc

(35 KB) Pobierz

Warzywnictwo                                                                      W – 2                                                                      16.03.09r.

 

 

 

 

Kształt korzeni marchwi (najczęściej uprawiane):

·          Nantes (świeże)

·          Berlikum (na przetwórstwo)

·          Flakkee (na przetwórstwo)

 

 

Zabiegi pielęgnacyjne

 

·  Opryskiwanie przeciwko chwastom wysiew nasion min. 2 cm, aby nasiona nie uległy uszkodzeniu przez środki chem.)

·  Nawadnianie – deszczownie

·  Ochrona przed chorobami i szkodnikami:

Ø  Choroby: mączniak prawdziwy

Ø  Szkodniki: larwa połyśnicy marchwianki, mszyce (bawełnica topolowo – marchwiowa, bawełnica głogowo – marchwiowa)

 

 

Zbiór:

 

·  I-fazowy (kombajn podkopuje korzenie i chwyta za nać)

·  II-fazowy (po pierwsze obcięcie naci, czyli ogłowienie korzeni, a po drugie – wykopanie korzeni)

 

 

Przechowywanie:

 

·    Warunki:

®    Temp. 0 - 1°C (żeby się nie zepsuła; im niższa temp., tym proces oddychania przebiega wolniej i zużycie cukrów jest dużo mniejsze)

®    Wilgotność względna powietrza (korzenie nie wysychają)

·    Sposób przechowywania:

®    Kopce

®    Przechowalnie

®    Chłodnie (możliwość regulacji temp. agregatem chłodniczym)

·    Okres przechowywania: 8 – 10 miesięcy

 

 

Przygotowanie do sprzedaży:

·       Mycie, w workach, foliach

·       Do przetwórni – z obciętą częścią naciową

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin