Warzywnictwo W – 2 16.03.09r.
Kształt korzeni marchwi (najczęściej uprawiane):
· Nantes (świeże)
· Berlikum (na przetwórstwo)
· Flakkee (na przetwórstwo)
Zabiegi pielęgnacyjne
· Opryskiwanie przeciwko chwastom wysiew nasion min. 2 cm, aby nasiona nie uległy uszkodzeniu przez środki chem.)
· Nawadnianie – deszczownie
· Ochrona przed chorobami i szkodnikami:
Ø Choroby: mączniak prawdziwy
Ø Szkodniki: larwa połyśnicy marchwianki, mszyce (bawełnica topolowo – marchwiowa, bawełnica głogowo – marchwiowa)
Zbiór:
· I-fazowy (kombajn podkopuje korzenie i chwyta za nać)
· II-fazowy (po pierwsze obcięcie naci, czyli ogłowienie korzeni, a po drugie – wykopanie korzeni)
Przechowywanie:
· Warunki:
® Temp. 0 - 1°C (żeby się nie zepsuła; im niższa temp., tym proces oddychania przebiega wolniej i zużycie cukrów jest dużo mniejsze)
® Wilgotność względna powietrza (korzenie nie wysychają)
· Sposób przechowywania:
® Kopce
® Przechowalnie
® Chłodnie (możliwość regulacji temp. agregatem chłodniczym)
· Okres przechowywania: 8 – 10 miesięcy
Przygotowanie do sprzedaży:
· Mycie, w workach, foliach
· Do przetwórni – z obciętą częścią naciową
Kalsk