Chleb wieloziarnisty.pdf

(77 KB) Pobierz
715194814 UNPDF
Chleb wieloziarnisty z chrupiącą skórką
Nie da się już szybciej upiec chleba. Ten ma jeszcze tę przewagę, że zawsze się udaje, a
dodatki można dodawać według własnego uznania. Nie trzeba wyrabiać, nie trzeba
zagniatać. Jedyne czego chleb od nas wymaga, to wymieszanie.
Podane proporcje wystarczają na upieczenie 2 bochenków (u mnie keksówki 32 x 8,5 cm i
27 x 8 cm).
40g drożdży świeżych
* 900 ml ciepłej wody
* 900g mąki pszennej
* 1 szklanka otrąb dowolnych (można zastąpić 3/4 szklanki mąki razowej)
* szklanka ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, sezam)
* 2 łyżki soli
* 2 łyżki cukru
* ewentualnie 1 jajko
Do pieczenia: formy wysmarowane tłuszczem
Drożdże rozczynić w wodzie.
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn.
Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać.
Ciasto będzie dość luźne, ale takie właśnie ma być. Odstawić na kolejne 15 minut w
ciepłe miejsce.
Przełożyć do przygotowanych form (ewentualnie można do połowy ciasta dodać
pokrojoną w krążki i podsmażoną cebulę). Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3
wysokości foremki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Można posmarować
roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami lub podsmażoną cebulą.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 minut. Dobrze upieczony chleb
powinien właściwie sam wypadać z foremki. Studzić na deseczce.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin