Pokaż duże zdjęcia Do ulubionych wątków Skasujcie
Autor: bernadeta75 Data: 16.04.09, 23:10
Odpowiedz cytującOdpowiedz
Te zapiekanke robie wtedy gdy w krytycznej sytuacji brak czasu na przygotowanie bardziej pracochłonnego obiadu lub gdy wpadna niespodziewani goscie. Jest szybka, smaczna i mozna ja spokojnie zrobic dzien wczesniej, wziac do pracy a i dziecko ma łatwo ja odgrzac w mikrofali. Dlatego takie pierozki mam zawsze w zamrażalniku.Dla 3 osób: Potrzebne jest opakowanie mrozonych uszek tortelini najlepiej z mięsem, ktore gotujemy wg przepisu. Po ugotowaniu przerzucam do zarodpornych naczyń wysmarowanych masłem. Na to daje sos: kubek duzego jogurtu naturalnego, wymieszanego z 3 łyżkami śmietany i 3 łyzkami majonezu (wg smaku mozna to modyfikowac). Do smaku dodaje czosnek granulowany oraz troche przyprawy Tzatziki. Sos ma miec smak jogutowo-czosnkowy. Mozna wrzucic przecisniety czosnek świezy. Na sos tre zółty ser a na to troszke zieleninki. Tutaj natka pieruszki. Naczynie do piekarnika na 180st. az do czasu stopienia i przyrumienienia sera. I gotowe!Sos mozna dowolnie modyfikowac np. łącząc z tuńczykiem . Mozna tez zmieniac smaki pierozków.
red_ash