PROSTA SURÓWKA.doc

(32 KB) Pobierz
PROSTA SURÓWKA - ange76

PROSTA SURÓWKA - ange76

1/3 kapusty pekińskiej

1 mały ogórek kiszony

1 średni pomidor 

kawałek białej częsci pora 

sól, pieprz, oliwa, zioła

 

Sposób przyrządzenia:

Surówka niezwykle prosta. Kapustę należy pokroić w paseczki, zetrzeć ogórka kiszonego na dużych oczkach, pomidora pokroić w kostkę, pora pokroić w półtalarki lub ćwierćtalarki. Wszystko wymieszać w misce. Doprawić oliwą i przyprawami do smaku. Najlepiej smakuje po 10-15 minutach, kiedy wszystkie składniki przejdą swoimi aromatami. Dla urozmaicenia można dodać oliwki, paprykę lub doprawić śmietaną albo jogurtem naturalnym.

 

 

Surówka biało-zielona :

Bardzo smaczna, prosta surówka.
Czas : 15 minut

Składniki :

½ szklanki bardzo drobno usiekanej białej kapusty
½ szklanki bardzo drobno pokrojonego ogórka
½ szklanki drobno pokrojonego pora ( biała część z kawałkiem zielonego 0
1 łyżeczka majonezu
sól
pieprz mielony
sok z cytryny

Wymieszać kapustę , por, ogórek .Lekko zgnieść by puściły sok. Dodać majonez i wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem .

 

 

Surówka z kapusty i kalafiora

Składniki:

½ kg białej młodej kapusty
½ kg kalafiora
3 łyżki oliwy z oliwek
sól

 

Kapustę poszatkować. Surowy kalafior pokroić na mniejsze kawałki.

Do dużej miski przełożyć kapustę i kalafior. Dodać oliwę z oliwek i sól. Dokładnie wymieszać i zostawić surówkę na około 60 minut.

Smacznego.

 

 

 

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

1 ½ kg kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 opakowanie sosu koperkowego w proszku
pieprz
sól
wegeta
zielona pietruszka

 

Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Kapustę, marchewkę i pietruszkę przełożyć do miski, wlać sos koperkowy i wymieszać. Doprawić do smaku.

Podawać jako dodatek do ziemniaków i różnego rodzaju mięs.

Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin