PROSTA SURÓWKA - ange76
1/3 kapusty pekińskiej
1 mały ogórek kiszony
1 średni pomidor
kawałek białej częsci pora
sól, pieprz, oliwa, zioła
Sposób przyrządzenia:
Surówka niezwykle prosta. Kapustę należy pokroić w paseczki, zetrzeć ogórka kiszonego na dużych oczkach, pomidora pokroić w kostkę, pora pokroić w półtalarki lub ćwierćtalarki. Wszystko wymieszać w misce. Doprawić oliwą i przyprawami do smaku. Najlepiej smakuje po 10-15 minutach, kiedy wszystkie składniki przejdą swoimi aromatami. Dla urozmaicenia można dodać oliwki, paprykę lub doprawić śmietaną albo jogurtem naturalnym.
Surówka biało-zielona :Bardzo smaczna, prosta surówka.Czas : 15 minutSkładniki :½ szklanki bardzo drobno usiekanej białej kapusty½ szklanki bardzo drobno pokrojonego ogórka½ szklanki drobno pokrojonego pora ( biała część z kawałkiem zielonego 01 łyżeczka majonezusólpieprz mielonysok z cytrynyWymieszać kapustę , por, ogórek .Lekko zgnieść by puściły sok. Dodać majonez i wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem .
Surówka z kapusty i kalafiora
Składniki:
½ kg białej młodej kapusty ½ kg kalafiora 3 łyżki oliwy z oliwek sól
Kapustę poszatkować. Surowy kalafior pokroić na mniejsze kawałki.
Do dużej miski przełożyć kapustę i kalafior. Dodać oliwę z oliwek i sól. Dokładnie wymieszać i zostawić surówkę na około 60 minut.
Smacznego.
Surówka z kapusty pekińskiej
1 ½ kg kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 opakowanie sosu koperkowego w proszku pieprz sól wegeta zielona pietruszka
Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Kapustę, marchewkę i pietruszkę przełożyć do miski, wlać sos koperkowy i wymieszać. Doprawić do smaku.
Podawać jako dodatek do ziemniaków i różnego rodzaju mięs.
red_ash