dieta3.rtf

(4 KB) Pobierz

Trzeci miesiąc

Utrwalamy nawyki żywieniowe z dwóch poprzednich miesięcy naszej diety, a więc jadamy regularnie cztery posiłki dziennie z dużą ilością warzyw i sporą nabiału, a bez ograniczeń pijemy niegazowaną wodę mineralną i herbaty owocowe bez cukru. W trzecim miesiącu stosujemy lekkostrawną dietę, a w porze obiadowej jadamy delikatne zupy (ich składniki podane są tak, by otrzymać pół litra potrawy).

Na śniadanie

• Pół grahamki z łyżką twarożku kanapkowego, większy świeży ogórek, 2 liście sałaty. Kawa lub herbata z mlekiem.

• Pół grahamki, pół opakowania twarożku wiejskiego light, pomidor, łyżka posiekanej natki pietruszki. Kawa lub herbata z mlekiem.

• Pół grahamki, plasterek szynki konserwowej, czerwona papryka, 2 liście sałaty. Kawa albo herbata z mlekiem.

• Pół grahamki, łyżka twarożku kanapkowego, łyżka posiekanego szczypiorku, 2 liście sałaty, świeży ogórek. Kawa lub herbata z mlekiem.

Na II śniadanie

• Sałatka z jajka na twardo, dużego pomidora, 3 łyżek groszku zielonego, z sosem przygotowanym z 3 łyżek jogurtu naturalnego, łyżki majonezu light, łyżeczki musztardy, posiekanej bazylii, doprawiona pieprzem.

• Sałatka z 50 g wędzonego dorsza, 1/2 szklanki groszku zielonego, łyżki posiekanego szczypiorku, pokrojonego ogórka konserwowego i 1/2 żółtej papryki, z sosem przygotowanym z łyżki majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego.

• Sałatka z 3 liści zielonej sałaty, 2 pomidorów, 2 łyżek zielonego groszku, 4 krążków cebuli, 1/2 opakowania fety, 6 oliwek, z sosem z łyżeczki oliwy, soku cytrynowego, cukru (do smaku), łyżeczki posiekanej bazylii.

• Sałatka z 1 szklanki białej kapusty, połowy pomarańczy, łyżki pestek słonecznika, łyżki rodzynek, 2 plasterków pieczonej cielęciny, z sosem z łyżki majonezu light, łyżeczki octu winnego, łyżki jogurtu naturalnego.

Na obiad

• Zupa rybna: filet rybny (ok. 100 g dorsza lub morszczuka) podsmaż z cebulą na łyżce oliwy. Połącz filet z przygotowanym wywarem z włoszczyzny (średnia marchew, średnia pietruszka, 1/2 małego selera). Zagęść zupę ugotowanym i zmiksowanym ziemniakiem. Dodaj małą puszkę koncentratu pomidorowego, przypraw oregano, bazylią, solą i łyżeczką sproszkowanej słodkiej papryki.

• Zupa selerowa: ugotuj wywar z małej piersi kurczaka, pokrojonej włoszczyzny (średnia marchewka, średnia pietruszka, mały por, średni seler), ziemniaka i łyżki rodzynek. Ugotowane warzywa zmiksuj, a mięso pokrój i ponownie dodaj do wywaru. Przypraw do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Zjedz, dodając łyżkę jogurtu naturalnego.

• Zupa ziemniaczano-porowa: na łyżce oliwy podsmaż plaster chudego mięsa i pokrojonego w krążki pora. Dodaj szklankę wody i dużego ziemniaka przekrojonego na pół. Całość duś, aż ziemniaki będą miękkie. Ziemniaki zmiksuj ze szklanką wody i dodaj do reszty potrawy, zagotuj, przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zjedz, dodając 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Na podwieczorek

• Duża gruszka, jogurt naturalny (opakowanie 175 g).

• Brzoskwinia, jogurt naturalny (opakowanie 175 g).

• 10 ciemnych winogron, jogurt naturalny (175 g).

• Średni grejpfrut, jogurt naturalny (175 g).
 

To się może zdarzyć

Dopiero po sześciu miesiącach od uzyskania wymarzonej wagi organizm przyzwyczaja się do zmian, jakie w nim zaszły. By utrzymać efekt odchudzania, stosujmy się więc nadal do podstawowych założeń zakończonej diety, wybierajmy z niej potrawy, które najbardziej nam smakowały i więcej czasu spędzajmy aktywnie na świeżym powietrzu.
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin