Utrwalanie wina.doc

(26 KB) Pobierz

Utrwalanie wina

 

Domowy wytwórca często narzeka, że rozlane wino mętnieje, fermentuje lub psuje się, ale rzadko przypisuje winę sobie. A jednak należy stwierdzić, że przy utrzymaniu w czasie pracy odpowiedniej czystości i posiadaniu pewnych wiadomości fachowych łatwo można się zabezpieczyć przed tymi przykrymi zjawiskami wtórnymi, które są spowodowane dalszym przebiegiem fermentacji, normalnej lub często chorobowej, wywołanej działalnością pozostałych w winie drobnoustrojów.

Jako zabezpieczenie wina przed niekorzystnymi zmianami stosuje się różne sposoby utrwalania:

mocne siarkowanie wina;

zwiększenie zawartości alkoholu w winie;

pasteryzacja wina.

 

MOCNE SIARKOWANIE WINA

Siarkowanie stosuje się przy białych winach stołowych, o mocy 12-14°, typu bordoskiego. Kwas siarkawy, zwany też bezwodnikiem siarkawym (nie mylić z kwasem siarkowym!), jest silnym środkiem konserwującym i znajdując się w winie w dostatecznej ilości nie dopuszcza do działalności drobnoustrojów.Siarkowanie przeprowadza się w sposób następujący: do gąsiorka z winem przeznaczonym do rozlewu dodaje się odpowiednią ilość kwasu siarkawego w postaci pirosiarczynu potasowego (sprzedawanego w tabletkach 10 g) albo kwaśnego siarczynu potasowego lub sodowego (sprzedawanego jako proszek). Na 10 l wina dodaje się 2-3 g pirosiarczynu i dobrze miesza, po czym wino filtruje i natychmiast rozlewa. Charakterystyczne cechy kwasu siarkawego powinny być wyczuwalne w zapachu i smaku tak, jak w oryginalnych francuskich winach gronowych z okolic Bordeaux (wina bordoskie).

 

ZWIĘKSZANIE ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W WINIE

Zabieg ten wykonuje się wzmacniając przeznaczone do rozlewu wino przez dodanie odpowiedniej ilości spirytusu.Alkohol jest silnym środkiem konserwującym i jeżeli jego zawartość w winie przekracza 16%, to wino jest trwałe i nie ulega dalszym zmianom.Dla zwiększenia mocy wina o 1° należy dodać do każdego litra wina 12 ml spirytusu, a więc np., aby podnieść moc 5 l wina o 4°, należy do 6 l dodać 48 x 5 = 240 ml spirytusu o mocy 95°.

 

PASTERYZACJA WINA

Nazwa zabiegu pochodzi od nazwiska wielkiego uczonego francuskiego Ludwika Pasteura. Jest to zabieg stosowany najczęściej, gdyż nie wymaga dodatku spirytusu, a w zupełności zabezpiecza wino przed niepożądanymi zmianami. Pasteryzacja polega na ogrzaniu rozlanego do butelek i zakorkowanego, ale nie zalakowanego, wina do temperatury 72-75°C i przetrzymaniu go tak przez 25-30 min., co powoduje zniszczenie drobnoustrojów. Wino przeznaczone do pasteryzacji należy nalewać do butelek nie do pełna, lecz pozostawiając wolną przestrzeń wysokości 3-4 cm, co jest niezbędne, aby uniknąć zbyt wysokiego ciśnienia w butelce.Ponieważ ogrzane wino zajmuje większą objętość i podnosi się do góry, przeto należy zabezpieczyć korek w butelce obwiązując go szpagatem lub drutem, najlepiej na tzw. węzeł aptekarski. Można też zabezpieczyć korki przed wypchnięciem za pomocą specjalnych blaszek (klamer). Klamry te, dostosowane do wymiarów krawędzi szyjki, wkłada się na główki butelek. Zabezpieczone butelki wstawić do kociołka (np. do bielizny) zaopatrzonego w dziurkowane wstawiane drugie dno lub drewniany ruszt albo też na jego dno i ścianki położyć dość grubą warstwę słomy i siana albo wełny drzewnej. Następnie do kociołka nalać zimnej wody w takiej ilości, aby butelki były pokryte woda, i powoli ogrzewać, mierżąc temperaturę w specjalnie wstawionej do niego butelce kontrolnej z wodą, do której wpuszcza się przez otwór w korku wąski termometr laboratoryjny, termometr musi być zanurzony w wodzie znajdującej się w butelce.Po doprowadzeniu temperatury cieczy w butelkach do 72-75°C utrzymuje się ją w ciągu 25-30 min., po czym pozwala na powolne obniżanie się temperatury wody w kociołku. Po ostygnięciu butelki z winem wyjmuje się, zdejmuje z korka zabezpieczenie (szpagat, drut lub blaszkę) i pokrywa go szczeliwem. Gotowe butelki przenosi się do piwnicy, gdzie mogą być przechowywane przez dłuższy czas bez ujemnych zmian w jakości wina i jego zewnętrznych cechach (klarowności).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin